Handelsconflict+legt+druk+op+tarwemarkt
Achtergrond
© Joyce N. Boghosian, The White House

Handelsconflict legt druk op tarwemarkt

Het conflict tussen China en de Verenigde Staten (VS) over invoerheffingen op staal en soja heeft grote invloed op de internationale graanmarkt. Een direct gevolg is de druk op de tarwenoteringen ondanks de gematigde oogstprognoses.

Sinds de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde dat hij een invoerheffing wil instellen op staal uit China, is de graanmarkt min of meer ontregeld. Chinese autoriteiten waarschuwden meteen dat zij als tegenreactie de invoer van soja uit de VS extra zouden gaan belasten met 25 procent.

• Lees ook: Handelsconflict zet tarweprijs onder druk

Als gevolg van het dreigende conflict daalden de wereldmarktprijzen voor sojabonen met zo'n 20 procent. Omdat de markt voor soja, mais en tarwe als basisstoffen voor veevoer rechtstreeks met elkaar in verbinding staan, veroorzaken de lage sojaprijzen ook extra druk op de tarwemarkt.

Sojaboeren in de VS zijn slachtoffer van het beleid van Trump

Fred Klein, marktwaarnemer Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Matif

De Matif in Parijs noteert de laatste twee maanden voor voertarwe prijzen die variëren tussen 175 en 190 euro per ton. Normaal gesproken zou de tarwemarkt naar alle waarschijnlijkheid scherper hebben gereageerd op de gematigde oogstprognoses van zowel de International Grains Council (IGC) als het Amerikaanse landbouwministerie USDA in het Wasde-rapport.

Het USDA gaat volgens de laatste ramingen uit van een wereldtarweproductie van circa 744 miljoen ton. Dat was vorig jaar nog 758,2 miljoen ton. Bovendien berekenen het USDA en de IGC allebei dat de uiteindelijke productie ongeveer 6 miljoen ton lager zal zijn dan het wereldverbruik aan tarwe. Het resultaat is wereldwijd een afname van de theoretische tarwevoorraden.

Verrassende bewegingen

Volgens marktwaarnemer Fred Klein van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) maakt de tarwemarkt de laatste periode verrassende bewegingen. 'Na het bekend worden van de tegenvallende oogstverwachting in onder meer de Europese Unie stegen de noteringen aanvankelijk. Maar daarop kwam later weer een aanpassing naar beneden, waarschijnlijk vanwege institutionele beleggers die hun winst wilden pakken.'

In zijn analyse op het handelsconflict tussen de grootmachten concludeert Klein dat China de touwtjes stevig in handen heeft. 'China heeft grote voorraden aan tarwe en mais en dat zorgt voor een buffer en ook een alternatief voor soja. Vooral de Amerikaanse sojaboeren zijn slachtoffer van het beleid van hun president. Zij worden geconfronteerd met lagere prijzen en moeten maar afwachten of Trump dat kan compenseren.'

Droogte

De relatief lage wereldproductie aan tarwe is volgens Klein toe te schrijven aan een kleiner areaal in belangrijke teeltgebieden als Europa en de Verenigde Staten. Verder zijn vrijwel wereldwijd de groeiomstandigheden niet ideaal. Met name in Europa is er veel droogte, maar ook Rusland en Oekraïne zullen naar verwachting niet in de buurt komen van de recordproducties van vorig jaar.

Klein stelt dat het niet vaak voorkomt dat de wereldproductie aan tarwe lager is dan het verbruik. Hij wijst er bovendien op dat de wereldvoorraden ongelijk verdeeld zijn. China heeft voorraad voor het verbruik van één heel jaar. Uit de laatste graanbalans van de Europese Commissie blijkt dat de tarwevoorraad in de EU komend seizoen daalt van acht weken consumptie naar minder dan zes weken.

Volgens Klein ligt het voor de hand dat de markt hierop alsnog gaat reageren, ook als het handelsconflict aanhoudt. 'Maar hoe en wanneer blijft lastig te voorspellen.'

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer