%27Lage+graanoogst+bedreigt+Duitse+boeren%27
Nieuws
© Koos van der Spek

'Lage graanoogst bedreigt Duitse boeren'

Het Deutschen Raiffeisenverband (DRV) verwacht dit jaar een graanoogst van 41,4 miljoen ton, de laagste van de afgelopen tien jaar. Volgens de vereniging bedreigt de droogte de bestaanszekerheid van boeren.

'Verschillende leden van onze coöperaties hebben in sommige gevallen dringend behoefte aan staatssteun', zegt DRV-directeur Henning Ehlers, die in dit verband kijkt naar de broodprijzen. 'Het aandeel van de graanprijs in de prijs van brood is maar een paar procent.'

Vorig jaar was de graanopbrengst met 45,5 ton graan ook al beneden het langjarige gemiddelde van bijna 48 miljoen ton. De reden voor de slechte opbrengsten is de grote droogte in het noorden en noordoosten van het land. Maar ook in het westen en zuiden van Duitsland worden de gemiddelde opbrengsten van de afgelopen jaren vaak niet gehaald.

Twee weken eerder

De graanoogst begon dit jaar gemiddeld minstens twee weken eerder dan normaal en vordert snel. De wintergerst wordt in veel delen van Duitsland gedorst. Het DRV verwacht momenteel 7,9 miljoen ton, 12 procent minder dan het langjarig gemiddelde.

De verwachting voor rogge ligt op dit moment op 2,6 miljoen ton, ruim 5 procent lager dan gemiddeld. De tarweoogst is inmiddels begonnen in veel regio's van het land. Hier gaat het DRV uit van een totaalopbrengst van 21,5 miljoen ton, zo'n 12 procent minder dan gemiddeld.

De zomergerst zal naar verwachting 2,2 miljoen ton (plus 19,2 procent) produceren, als gevolg van een groter areaal. De oogst van koolzaad zou volgens de laatste verwachtingen uitkomen op iets minder dan 3,6 miljoen ton, het laagste resultaat in de afgelopen tien jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer