'Melkreductieprogramma gaf melkprijs boost'

Het Europese melkreductieprogramma in het najaar van 2016 had zin, het gaf de Europese melkprijs een positieve boost. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de European Milk Board.

%27Melkreductieprogramma+gaf+melkprijs+boost%27
© Koen van Wijk

In aanloop naar het beëindigen van het melkquotum, steeg de melkproductie en de melkprijs daalde aanzienlijk. Vooral in Ierland, Duitsland, Polen en Nederland werd behoorlijk meer gemolken.

De Europese Commissie nam verschillende maatregelen om die prijsdaling op te vangen. Zo werd een openbare opslag opengesteld voor magere melkpoeder, boter en kaas. Daarnaast was er steun voor particuliere opslag en waren er noodsubsidies. Volgens de onderzoekers hebben deze maatregelen niet tot een prijsherstel geleid.

Het reductieprogramma, waarbij boeren 14 cent steun kregen voor iedere kilo melk die niet werd geleverd, bleek succesvoller. In juli 2016 werd deze aangekondigd voor een driemaandelijkse periode tussen oktober en januari. Volgens de onderzoekers begon de melkproductie vanaf de aankondiging af te nemen, na een lange periode van groei.

Boven 30 cent

De melkprijs begon ook in juli 2016 te herstellen, naar een Europees gemiddelde van 25,68 cent in juli 2016. Tijdens de reductieperiode steeg de prijs verder naar 33,43 cent in januari 2017. In die periode stegen ook de prijzen voor kaas, boter en melkpoeder.

Hoewel niet alle prijseffecten aan het reductieprogramma kunnen worden toegeschreven, heeft het in de ogen van de onderzoekers wel degelijk bijgedragen aan de prijsontwikkeling sinds juli 2016. Volgens hen bevestigt dit de ervaring die ook werd opgedaan na de crisis van 2009; een relatief kleine volumeschuiving kan grote gevolgen hebben voor de prijzen.

Door de steun zelf werd in Europa 833.551 ton minder melk geleverd. Daarbij deed 3 procent van alle melkveebedrijven mee aan deze regeling.

• Bekijk de marktprijzen van zuivel

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  13° / 9°
  90 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  80 %
 • Zondag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer