Melkgeitenhouder moet productie 'niet over de kop jagen'

De afgelopen jaren was de melkprijs in de geitensector aantrekkelijk. Maar inmiddels is de markt verzadigd, staat de melkprijs onder druk en grijpen verwerkers in.

Melkgeitenhouder+moet+productie+%27niet+over+de+kop+jagen%27
© twan wiermans

'Vanaf 2013 is de geitenmelkmarkt aan het herstellen. We hebben een aantal jaren achter de rug waarin de markt veel melk kon opnemen, en dat leidde tot een aantrekkelijke melkprijs', aldus Frans Elshoff, bestuursvoorzitter van Coöperatieve Belangenvereniging Melkgeitenhouderij (CBM). Maar dat gunstige prijsniveau zweepte de productie op. 'We hebben inmiddels te maken met een verzadigde markt en dat drukt de melkprijs.'

Om het volume aan geitenmelk te beheersen, stelde de coöperatie in 2016 een ledenstop in. 'We hanteren een systeem waarbij vraag en aanbod in evenwicht is. We zijn niet geholpen met nóg meer melk. Met de huidige melkprijs redden geitenhouders het net aan.'

CBM heeft 85 leden die samen zo'n 80 miljoen liter melk per jaar produceren. Het gros van deze melk gaat naar FrieslandCampina die het verwerkt tot geitenkaas. Leden met groeiplannen dienen CBM daar tijdig over in te lichten. 'Bedrijfsontwikkeling is zeker mogelijk, maar denk dan niet alleen aan groei. Optimalisatie of verduurzaming zijn ook opties', zegt Elshoff.

Verwerker vinden lastig

De aantrekkelijke melkprijs van de laatste jaren trekt nieuwe geitenhouders aan. Al wordt het voor hen lastig om een verwerker te vinden. 'Die zijn kritisch. Ze willen de productie niet over de kop jagen en hun marktpositie verslechteren. Ik hoop dat de geitenhouderij verstandig is en de productie in toom houdt.'

Dat hoopt ook Paul Langeveld, buitendienstmedewerker van Milkconnect, een bedrijf dat geitenmelk produceert en verhandelt. 'Er is geen plek meer voor nóg meer geiten. Daarom hebben veel verwerkers er de afgelopen anderhalf jaar de rem opgezet. Wij nemen ook geen startende geitenbedrijven aan. Wil een bestaande geitenhouder overstappen naar ons, dan staan we daar wel voor open. Deze melk heeft immers z'n plek in de markt al verworven.' Milkconnect heeft 22 leden en verhandelt in totaal 37 miljoen liter geitenmelk. Dit wordt samen met de Duitse handelaar Apollo weggezet naar verwerkers.

• Bekijk de marktprijzen van zuivel

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer