Seizoenseffect+bepaalt+melkprijzen+mei
Nieuws
© Henk Riswick

Seizoenseffect bepaalt melkprijzen mei

De berekende voorschotmelkprijzen komen in mei 2018 uit op gemiddeld 32,10 euro per 100 kg standaardmelk met 4,2 procent vet, 3,4 procent eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml. Dat is een daling van 0,42 euro ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van mei 2017 ligt de gemiddelde melkprijs 1,28 euro ofwel 3,8 procent lager.

Hoewel de meeste zuivelondernemingen de melkprijzen in mei niet hebben gewijzigd is voor de zesde achtereenvolgende maand de gemiddelde melkprijs gedaald. Dit komt door een aantal prijsverlagingen, zoals door Valio (min 2,4 euro per 100 kg standaardmelk), Dairy Crest (min 1,6 euro ) en Hochwald (min 1,5 euro ). Kerry heeft als enige de melkprijs verhoogd met een euro.

Seizoenseffect

Gezien het seizoenseffect (de melkprijzen van april en mei zijn doorgaans het laagst binnen het jaar) , de gestegen prijsnoteringen van boter en mager melkpoeder in de afgelopen maanden en de door diverse zuivelondernemingen aangekondigde prijsverhogingen, zal naar verwachting de gemiddelde melkprijs in de komende maanden gaan stijgen.

Arla, FrieslandCampina en Royal A-ware hebben voor juni en juli prijsverhogingen aangekondigd van in totaal respectievelijk 2,8, 1,7 en 1,3 euro per 100 kg. DMK heeft voor juni een prijsverhoging aangekondigd van een euro per 100 kg.

Grafiek
Grafiek © Archief

Effect jaarleverantie

De melkprijsvergelijking is gebaseerd op standaardmelk. Gezien de autonome daling van het aantal bedrijven en de afschaffing van de superheffing mag aangenomen worden, dat sinds 2015 de gemiddelde melkproductie per bedrijf verder is toegenomen.

Omdat de melkprijsvergelijking niet tot doel heeft een gemiddelde melkprijs te berekenen, maar meer gericht is op toekomstgerichte en gespecialiseerde melkveebedrijven heeft ZuivelNL berekend wat het effect is op de berekende melkprijs uitgaande van een jaarleverantie van 1,0 en 1,5 miljoen kilo.

Hoeveelheidstoeslagen

Zo blijkt dat de berekende melkprijs toeneemt voor zuivelondernemingen, die een hoeveelheidstoeslag hanteren of per maand vaste kosten inhouden. In het laatste geval wordt dit bedrag bij een grotere hoeveelheid geleverde melk uitgesmeerd over meer kilogrammen melk en leidt daardoor tot een hogere berekende melkprijs.

Melkprijsvergelijking grafiek 2
Melkprijsvergelijking grafiek 2 © Archief

Een aantal ondernemingen hanteert geen hoeveelheidstoeslag of houdt per maand geen vast bedrag aan kosten in. Bij deze zuivelondernemingen heeft een grotere hoeveelheid geleverde melk geen invloed op de berekende melkprijs en daarom zijn deze niet opgenomen in de grafiek.

Voor de meeste van de andere ondernemingen neemt de berekende melkprijs bij een jaarleverantie van 1,5 miljoen kilo met minder dan 0,30 euro per 100 kg toe ten opzichte van 500.000 kg. Bij zuivelorganisaties als FrieslandCampina, Arla en Lactalis zit de plus onder de 0,20 euro per 100 kilo melk.

Grote hoeveelheidstoeslagen.

Bij de ondernemingen met relatief grote hoeveelheidstoeslagen (Royal A-ware, Microbel en Dairy Crest) stijgt de berekende melkprijs het meest. Zo ontvangen melkveehouders die jaarlijks 1 of 1,5 miljoen kilo melk leveren aan Royal A-ware 1,28 euro respectievelijk 1,57 euro per 100 kg melk meer dan bij een levering van 500.000 kg. Voor Milcobel zijn deze bedragen respectievelijk 0,53 euro en 0,77 euro per 100 kg melk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
Meer weer