DLV Advies wil Nederlandse termijnmarkt voor melk

DLV Advies wil in ons land een termijnmarkt voor melk opzetten. Daarbij wordt samengewerkt met DLV België. Bij onze zuiderburen wordt, net als in Duitsland, volop zaken gedaan op de termijnmarkt.

DLV+Advies+wil+Nederlandse+termijnmarkt+voor+melk
© Jan van Liere

Met de sterk schommelende prijzen op de zuivelmarkt groeit de belangstelling voor het vastzetten van de melkprijs, wordt vanuit DLV Advies gesteld. 'De termijnmarkt is een manier om de pieken in de melkpr?s op te vangen en zo toekomstige kosten en aflossingen beter te beheren', aldus Herrold Lammertink, directeur van DLV Advies.

'Pr?zen die heen en weer stuiteren tussen de 25 en 42 cent en pr?sverschillen tussen melkverwerkers die steeds groter worden. Sinds het quotum eraf is, groeit de wens en op veel bedr?ven ook de noodzaak om stabielere marges te realiseren', vult Dirk Coucke aan, oprichter van DLV België en nu initiatiefnemer van de Milk Trading Company (MTC).

Vastzetten

Deze Milk Trading Company heeft in Vlaanderen eveneens een termijnmarkt opgezet. Hier wordt sinds eind 2017 op deze manier gehandeld. Lammertink: 'Doordat je een jaar vooruit kunt kijken, kun je de melkprijs op het juiste moment, wanneer deze op zijn hoogst lijkt, vastzetten. Je wacht met vastzetten totdat je tevreden bent. Daardoor kom je hoger uit dan de gemiddelde marktprijs. De verwachting is op langere termijn 1 tot 3 euro te winnen per 100 liter melk'.

Die meeropbrengst is volgens hem niet alleen te behalen door de prijs op het juiste moment vast te zetten, maar ook doordat de waarde van het te verhandelen product, boter en melkpoeder, stijgt naarmate de handel hiervan toeneemt op de termijnmarkt.

Melkprijs

Volgens DLV Advies is het initiatief in Nederland omarmd door een groep veehouders in het Oosten. Begin 2018 werden hier bijeenkomsten georganiseerd voor geïnteresseerden. 'En met succes, want maar liefst driekwart van de boeren heeft 10 tot 40 procent van hun melkplas ingebracht', aldus Lammertink.

'De zekerheid dat het systeem biedt is eenvoudig: pieken en dalen in de prijs mijden, door de prijs voor een bepaalde tijd op het piekmoment vast te zetten. Niet alleen de melkprijs schommelt met ruim 40 procent, maar ook de krachtvoerprijs', houdt Lammertink de aanwezige veehouders voor tijdens de bijeenkomsten. Begin augustus zijn er twee bijeenkomsten in Zuid-Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer