Belgi%C3%AB+versoepelt+maatregelen+rond+NCD
Nieuws
© Nieuwe Oogst

België versoepelt maatregelen rond NCD

Het Belgische Voedselagentschap (FAVV) heeft de voorbije dagen meerdere zones opgeheven die werden afgebakend rond besmettingen met de ziekte van Newcastle (NCD). Er is nog één zone actief waarvoor maatregelen gelden. Wél is er nog een tentoonstellingsverbod en een verbod op handel door particulieren.

De zones Beersel (Vlaams-Brabant), Momignies (Henegouwen) en Herstal (Luik) zijn nu ook opgeheven. In de afgelopen weken werden de maatregelen rond 14 besmettingen bij hobbyhouders al volledig opgeheven, net zoals alle zones rond de drie professionele bedrijven, meldt het Voedselagentschap.

De voorbije dagen was de toestand ook onder controle rond andere besmettingen en werden daarom de 500 meter-zone rond Beersel (op 21/08), rond Momignies (op 21/08) en rond Herstal (op 23/08) opgeheven.

Verzamelverbod

De maatregelen in de laatst overgebleven zone rond Lessines worden voorlopig niet aangepast. Ook de algemene maatregelen voor alle pluimveehouders in België blijven voorlopig ongewijzigd. Het gaat om een verbod op verzamelingen met pluimvee en een verbod op verhandelen van dergelijke hobbyvogels door particulieren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer