Pluimveehouder heeft meeste vertrouwen in bedrijf

Het vertrouwen dat pluimveehouders in hun bedrijf hebben, steeg in het tweede kwartaal van 2018 sterk. Door deze stijging is het vertrouwen van pluimveehouders het hoogst van alle sectoren in de land- en tuinbouw en twee keer zo hoog als het gemiddelde voor de totale land- en tuinbouwsectoren.

Pluimveehouder+heeft+meeste+vertrouwen+in+bedrijf
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex die Wageningen Economic Research elk kwartaal presenteert. De huidige situatie op het bedrijf, vertaald in een stemmingsindex, ging met 21 punten omhoog.

Het vertrouwen in het bedrijf over twee à drie jaar steeg ook nog eens met 7 punten. Beide indexen vormen samen de Agro Vertrouwensindex.

Ophokplicht

De sector had vanaf december 2017 en de eerste maanden van 2018 te maken met een ophokplicht in verband met de dreiging van de verdere verspreiding van de vogelgriep. Hierdoor heeft een deel van de ondernemers minder omzet gerealiseerd, omdat de eieren niet konden worden verkocht als vrije-uitloopeieren.

Dit was voor ondernemers met dit type eieren extra zuur, omdat de vraag in de aanloop naar Pasen altijd hoger is. Na de meeting over het tweede kwartaal is de ophokplicht vervallen en lijken de acute gevolgen van de fipronilaffaire achter de rug.

Overigens is van de bedrijven die op deze enquête hebben gereageerd niet bekend of ze zijn geraakt door deze affaires. Ook worden bedrijven geënquêteerd uit zowel de leghennenhouderij als de vleeskuikensector. Verder waren de prijzen voor vleeskuikens in het afgelopen kwartaal ook beter dan in dezelfde periode in 2017.

Mogelijk zijn deze positievere ontwikkelingen in de sector reden geweest voor een betere stemmingsindex, na metingen die zijn gehouden vlak na het tweede kwartaal van 2018.

Verschillende meningen

Begrijpelijkerwijs hebben pluimveehouders verschillende meningen over de afgelopen twaalf maanden. De index steeg echter van rond het nulpunt naar 16 punten. Dit betekent dat er weer meer ondernemers positief dan negatief zijn over hun bedrijfsvoering in de afgelopen twaalf maanden.

Deze stijging was vooral ingegeven door een stijging van de opbrengstprijs en productie. Ook bleken de kosten minder zwaar op de bedrijfsvoering te rusten. Hierdoor werden de omzet en winst positiever beoordeeld dan in het eerste kwartaal van 2018.

Bijstelling

Pluimveehouderijbedrijven hebben hun beeld van hun bedrijfssituatie voor over twee à drie jaar naar boven bijgesteld ten opzichte van een kwartaal eerder. De index steeg met 7 punten naar bijna 9 punten in totaal.

De verwachting over de bedrijfssituatie voor de komende twaalf maanden daalde in tegenstelling tot de verwachtingen voor de wat langere termijn. Men verwacht met name dat de kosten sterk zullen toenemen. Deze index daalde 20 punten.

Ondernemers verwachten een hogere productie, maar ook een lagere opbrengstprijs. Hierdoor zullen de omzet en winst toch niet hoger zijn dan de pluimveehouders in het vorige kwartaal verwachtten. De index voor de komende twaalf maanden daalde met 6 punten en komt hiermee op -11.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer