Halvering+voetzoollaesies+vleeskuikens+sinds+2011
Nieuws
© Jos Thelosen

Halvering voetzoollaesies vleeskuikens sinds 2011

Nieuwe marktconcepten en het Vleeskuikenbesluit hebben een gunstige invloed op het overall voorkomen van ongerief bij vleeskuikens. Vooral de vermindering van het aantal voetzoolaandoeningen is aanzienlijk.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research in opdracht van Wakker Dier. Opvallendste resultaat is de halvering van het aantal voetzoolaandoeningen bij reguliere vleeskuikens sinds 2011. Daarnaast zijn kleinere positieve ontwikkelingen zichtbaar, vooral rond levensbegin en levenseinde.

Vanwege de combinatie van duur, incidentie en ernst krijgen voetzoolaandoeningen bij vleeskuikens nog steeds de hoogste score voor ongerief.

Eisen

De eisen in het Vleeskuikenbesluit en bij de supermarktconcepten zijn volgens de Wageningse wetenschappers nog wel onvoldoende om frustratie door te hoge bezetting te voorkomen.

Daarnaast zorgen het niet kunnen uiten van natuurlijk gedrag door de prikkelarme omgeving, het ontbreken van diergerichte rustplaatsen, verminderde mobiliteit en een niet volwaardig dag-nachtritme nog voor ongerief. Ook is de incidentie van poot- en gezondheidsproblemen in het reguliere systeem hoger dan bij de minder intensieve systemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer