Extra+opletten+en+niet+te+ver+van+huis
Column
© Peter Roek

Extra opletten en niet te ver van huis

De schoolvakantie is begonnen. Onze kinderen hebben plezier, heerlijk warm weer, water en ijsjes. Het warme weer houdt al een tijd aan en de weersverwachting is dat het nog wel een paar weken zo zal blijven. Zwemmen en spelen met water, wat een heerlijk begin van de vakantie.

Helaas heeft het warme weer ook nadelen. De kippen bij ons in de stal hebben het warm, heel warm (net als wij). Wat kunnen we hieraan doen? Weinig, het weer kunnen we niet veranderen. We zorgen dat de ventilatie goed staat en dat er genoeg frisse lucht binnenkomt. Dat betekent dat we elke dag de ventilatoren stofvrij maken, veertjes van het gaas halen en doorblazen.

Daarnaast geven we met de extra warme dagen vitamine C door het water. Hierdoor krijgen ze toch wat extra's binnen en hopen we dat het voer er ook goed ingaat. Dit is wel iets minder (2 tot 5 gram voer minder in de warme dagen). We houden het natuurlijk zeer goed in de gaten.

Als de kippen het nodig hebben, krijgen ze extra vitamines zodat de voeropname goed blijft. Wat we ook nog kunnen doen, is zorgen dat het strooisel niet te hoog komt. Met mestschuiven blijft er weinig strooisel achter in de stallen en blijft het fris en schoner.

Niet te veel extra werk in de stallen doen nu, zodat het rustig blijft en de kippen niet gestrest raken

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

De vrijeuitloopkippen komen nu ook niet ver. Ze gaan buiten lekker in een zandbad, graven kuilen onder de bomen en struiken en blijven vooral uit de volle zon. Ze scharrelen ook graag onder en op de drinkleiding (die buiten onder de bomen hangt). Zo kunnen ze snel drinken en daar is het ook lekker koel.

Voor ons betekent dit warme weer altijd alles goed in de gaten houden bij de controles in de stallen. Niet te veel extra werk in de stallen doen nu, zodat het rustig blijft en de kippen niet gestrest raken. Warme dagen kost ons al genoeg, de eigewichten zijn iets lager en dat kost geld.

Onze vakantie is wellicht niet veel anders dan bij andere boeren. Voor mij extra opletten, niet te ver van huis gaan en als we weggaan, zorgen dat mijn vader in de buurt van de stal blijft om een oogje in het zeil te houden en zo nodig een storing te verhelpen. Wij komen de zomer wel door. Hopelijk jullie ook. Geniet ervan, de lange warme avonden, de zon en hopelijk van wat tijd met de mensen om wie je geeft.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer
Stil van Varkens