Kasstroom+varkenssector+in+gevaar
Nieuws
© Pixabay

Kasstroom varkenssector in gevaar

Als varkenshouders de stijgende voerkosten niet kunnen doorberekenen aan hun klanten, komt hun liquiditeitspositie in gevaar. Daarvoor waarschuwt algemeen directeur Yoram Knoop van ForFarmers.


Het eerste halfjaar van 2018 bracht ForFarmers het percentage debiteuren dat niet op tijd werd betaald terug van 20 naar 14 procent. Nu dreigt deze trend weer te keren. Mengvoer wordt duurder vanwege de uitzonderlijke droogte, maar ook doordat de energieprijs voortdurend stijgt.

Bovendien droogde in het eerste halfjaar van 2018 de snel gestegen bron van inkomsten op varkenshouderijen op. Maar een tekort aan grondstoffen zal er niet ontstaan, verzekert Knoop. Er kan extra worden ingekocht buiten West Europa.

• Lees ook: Opschaling varkensbedrijf tikt door in saldo

Export buiten Europa

Het rendement in de varkenshouderij is sterk afhankelijk van export naar landen buiten de Europese Unie. Op korte termijn kan de sector profiteren van de handelsconflicten die de Verenigde Staten veroorzaken, verwacht Knoop.
De dalende varkensprijs in het eerste halfjaar was juist het gevolg van concurrentie met de Verenigde Staten op de wereldmarkt. De handelsakkoorden die de Europese Unie heeft gesloten met Mexico, Canada en Japan bieden volgens hem perspectief.

In Nederland staat de omzet van mengvoer voor de varkenshouderij de komende jaren structureel onder druk, luidt de verwachting. Dat is het gevolg van de warme sanering van de varkenshouderij, waardoor het aantal stalplaatsen zal afnemen. Ondanks deze vooruitzichten voor een van de belangrijkste productgroepen in het assortiment van de multinational in veevoer, neemt de winstgevendheid toe.

Het eerste halfjaar van 2018 nam de winst toe met 6,2 procent, door de productmix, volumetoename in met name vloeibaar voer, specialiteiten zoals voer voor jonge dieren en de bijdrage van strategische partnerschappen. De omzetgroei in tonnen voer bedroeg ten opzichte van het eerste halfjaar van 2017 bijna 1 procent, inclusief vloeibare voeders.

Strategisch partnerschap

De samenwerking met Baks in het Gelderse Borculo is een voorbeeld van strategisch partnerschap. Deze handelsonderneming verzorgt het transport van vloeibare zuivel en is dit voorjaar de samenwerking met ForFarmers aangegaan. Dit leidde direct tot een vergroting van de omzet in vloeibare voeders, vooral in België en Duitsland.

Het afronden van de aankoop van 60 procent van de aandelen van Tasomix in Polen vergroot de marktpositie in Polen. Hierdoor is ForFarmers nu actief in vijf landen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer