Fiscus+zegt+uitstel+van+betaling+toe+voor+boeren+en+tuinders
5 vragen
© Pixabay

Fiscus zegt uitstel van betaling toe voor boeren en tuinders

Boeren en tuinders die als gevolg van de droogte erg krap bij kas zitten, kunnen bij de Belastingdienst een beroep doen op uitstel van betaling. De fiscus merkt de weersomstandigheden van deze zomer aan als 'bijzondere omstandigheid' voor de agrarische sector.

Waarom deze beslissing van de Belastingdienst?

Het is het resultaat van een lobby van LTO Nederland. De organisatie heeft de afgelopen tijd bij de Belastingdienst en het ministerie van Financiën aangedrongen op maatregelen voor boeren en tuinders die worstelen met de gevolgen van de langdurige droogte en die daardoor tijdelijk in liquiditeitsproblemen komen.

Dinsdag kreeg LTO bericht dat uitstel van betaling mogelijk is op grond van bijzondere omstandigheden. De regeling wordt met onmiddellijke ingang van kracht, wie er gebruik van wil maken kan zich melden.

Voor welke belastingen wil de fiscus eventueel uitstel verlenen?

Agrarische ondernemers kunnen bij de Belastingdienst uitstel aanvragen van het betalen van inkomstenbelasting, omzetbelasting, loonheffingen en vennootschapsbelasting. Daarbij is het mogelijk om, afhankelijk van de situatie, uitstel te krijgen voor een langere periode.

Welke voorwaarden gelden om daarvoor in aanmerking te komen?

Er zijn drie basisvoorwaarden: het moet gaan om werkelijk bestaande betalingsproblemen, de betalingsproblemen moeten tijdelijk zijn en voor een bepaald tijdstip kunnen worden opgelost en de betreffende onderneming moet levensvatbaar zijn. Dat kan het beste worden onderbouwd door een schriftelijke verklaring van een financieel deskundige, bijvoorbeeld een accountant, een financieel adviseur of een medewerker van de bank.

Hoe kan ik het uitstel aanvragen?

Boeren en tuinders die uitstel nodig hebben in verband met liquiditeitstekorten, kunnen een onderbouwd verzoek indienen bij hun belastingkantoor. Daarbij moet ook aannemelijk worden gemaakt dat de droogte hen in de aangedragen financiële problemen heeft gebracht.

LTO adviseert leden om er zo snel mogelijk werk van te maken en de aanvraag bij voorkeur in te dienen via hun fiscaal dienstverlener. De Belastingdienst neemt de aanvraag vervolgens in behandeling.

En dan komt alles goed?

De Belastingdienst zal de aanvrager berichten of er daadwerkelijk uitstel van betaling wordt verleend en voor welke belastingen die precies geldt. Het is mogelijk dat een positief antwoord vergezeld gaat van een aantal nadere voorwaarden. Zo kan de fiscus vragen om zekerheid te stellen voor de op een later tijdstip te betalen belastingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer