Gunstige omstandigheden herinzaai gras

Nu er na lange periode van droogte weer regen is gevallen, herstellen gaan veel melkveehouders aan de slag om de grasmat te herstellen.

Gunstige+omstandigheden+herinzaai+gras
© Persbureau Noordoost

Zo ook zoon Edwin en vader Hanno Robaard. Op hun bedrijf in Tuk bij Steenwijk zaaiden ze met behulp van een zaaimachine van Loonbedrijf Oosterveld in Blesdijke 8 van de 40 hectare rondom hun melkveehouderijbedrijf door.

Het grootste deel van hun grasland konden de melkveehouders beregenen, maar de 900 meter lange slang kon de kopse einden niet bereiken. Op die plekken is het gras vrijwel weg. Daar is nu doorgezaaid. De mais op het bedrijf staat er dankzij de beregeningsinstallatie florissant bij. 'Als we niet hadden beregend, was het heel anders geweest', zegt Robaard.

Mooie kans

Volgens ruwvoerspecialist Theo van der Bij van VisscherHolland is het de komende weken ideaal om het grasland weer op peil te brengen. 'Het is een kans om gebruik te maken van nieuwe rassen en genetica om de voederwaarde en verteerbaarheid van het grasland te verbeteren.'

Van der Bij is voorstander van doorzaai. 'De bestaande capillaire werking van de grond blijft bij herinzaai intact. En door het verdrogen van het wortelmateriaal in de grond zijn er kleine luchtpijpjes ontstaan, waarin de jonge wortels van het gras mooi hun weg kunnen vinden.' Alleen wanneer de onkruiden in het grasland de overhand hebben gekregen, adviseert Van der Bij herinzaai.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer