Marc+Calon%3A+nu+even+geen+regelfetisjisme
Nieuws
© Dirk Hol

Marc Calon: nu even geen regelfetisjisme

Snelle actie is nodig voor boeren en tuinders die schade lijden door het extreme weer. Met die boodschap zet LTO Nederland druk op de Brusselse bureaucratie om groen licht te geven voor maatregelen op nationaal niveau.

'Aan goede bedoelingen hebben we niks', motiveert LTO-voorzitter Marc Calon de lobby in Brussel. Deze week ging er daarom een brief naar de Europese Commissie waarin sterk wordt aangedrongen op snelle besluitvorming.

Daarbij gaat het om praktische zaken als het zaaien en als veevoer oogsten van vanggewassen en groenbemesters, het vernieuwen van grasland en het langer uitrijden van mest op grasland. Dat kan verlichting brengen in de problemen waar de boeren nu mee worstelen en waar ze de komende tijd nog veel last van zullen ondervinden.

Ambtelijk

'De benadering in Brussel is naar mijn gevoel erg ambtelijk. Het zou goed zijn als de Europese Commissie in deze situatie overgaat op een boerenaanpak in plaats van een ambtenarenprotocol', zegt Calon.

De LTO-voorzitter benadrukt dat de problemen niet zijn verdwenen door de recente regenbuien. 'Neem alleen al het ruwvoertekort dat ook erg speelt in de ons omringende landen. We moeten kunnen werken aan oplossingen daarvoor. Daar past geen regelfetisjisme bij.'

LTO heeft hierover voortdurend contact met het ministerie van LNV, maar ook met het bureau van EU-Landbouwcommissaris Phil Hogan. De brief aan de Europese Commissie, die samen met de Britse National Farmers Union is verstuurd, moet die lobby extra kracht bijzetten.

Hulp

LTO kreeg deze week ook hulp van Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD). De Europarlementariërs stuurden als ondersteuning van de LTO-lobby een gezamenlijke brief aan Eurocommissarissen Hogan en Karmenu Vella (Milieu). Daarin vragen ze hun snel duidelijkheid te verschaffen over het al of niet aanpassen van regels.

'De effecten van de droogte zullen de komende maanden worden gevoeld. Daarom is het belangrijk voor boeren om te weten waar ze aan toe zijn', aldus Schreijer-Pierik en Huitema in hun brief.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer