Waterschap+bedenkt+soms+te+snel+wat+goed+is+voor+boer
Nieuws
© Han Reindsen

Waterschap bedenkt soms te snel wat goed is voor boer

Overleg tussen provincie, waterschappen en LTO Nederland kan bij droogte leiden tot betere maatregelen. 'Nu bedenken waterschappen soms te snel wat goed voor ons is.'

Dat zei vicevoorzitter Tanja Beuling van LTO Noord regio Noord dinsdag tijdens een bijeenkomst over de droogteproblematiek bij Ger Evenhuis in Kibbelveen. Een delegatie van provincie Drenthe was bij de akkerbouwer op bezoek.

Landbouwgedeputeerde Henk Jumelet wijst erop dat Drenthe te maken heeft met vier waterschappen. Qua besluitvorming wil hij niet op de stoel van de waterschappen gaan zitten, maar met elkaar overleggen vindt hij zinvol. 'Daarmee kun je grote verschillen binnen de provincie voorkomen.'

Beuling zegt erover: 'Bij beregeningsverboden is het nuttig om vroegtijdig overleg te hebben over de beste oplossing. Waterschappen kunnen hier proactiever in zijn: wat kunnen we het beste doen? Voor een breder beeld is het goed om met LTO in overleg te gaan.'

Bomen en Vaste Planten

Dit sluit aan bij de oproep van LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten. De vakgroep vraagt leden om problemen en knelpunten rond beregening te melden. Met deze inventarisatie wil de vakgroep in overleg met regionale LTO-organisaties, provincies en waterschappen om structurele oplossingen te bedenken voor deze problematiek.

In Drenthe werd de situatie besproken bij Evenhuis, die een bedrijf heeft van circa 400 hectare en een kwart van de oppervlakte kan beregenen. 'Toen we te maken kregen met een combinatie van de droogte en de hitte, gingen we ons echt zorgen maken. De aardappelen gingen halfdood. Van die percelen komt geen 20 ton aardappelen per hectare af.'

Doorwas

Dinsdagmorgen tijdens het overleg regende het. 'Ik ben blij met de regen, maar ik maak me nu wel zorgen over de kwaliteit. Aardappelen met stress reageren met doorwas', zegt Evenhuis, die al een week of negen aan het beregenen is.

Tanja Beuling heeft samen met haar man Dirk Jan Beuling een Veenkoloniaal akkerbouwbedrijf in Eerste Exloërmond. Dirk Jan Beuling - niet aanwezig bij het overleg - is LTO-akkerbouwbestuurder en maakt zich zorgen over de grondstofvoorziening van aardappelverwerker Avebe.

'Op ons bedrijf is de opbrengst misschien de helft of een derde van normaal. Avebe kan dat niet compenseren met een hogere prijs per kilo. Dat brengt het gevaar met zich mee dat aardappelen gaan 'wandelen' naar andere afnemers. De grondstof moet daarheen waarvoor deze is bedoeld', vindt Beuling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer