Verdroogde+zomerkuil+met+relatief+veel+bestendig+eiwit
Nieuws
© Johan Wissink

Verdroogde zomerkuil met relatief veel bestendig eiwit

De graskuilen van de tweede snede bevatten 50 tot 60 procent droge stof en bevatten niet meer dan 860-880 VEM per kilogram droge stof (kg ds), meldt Eurofins. Het bestendig eiwitgehalte bleef wel redelijk op peil, met gemiddeld 65 DVE per kilo droge stof.

De kuilanalyses vanaf eind mei weerspiegelen de extremen in de zomer van 2018. In de kuilen van eerste snede lag de voederwaarde (932 VEM) nog in de buurt van het langjarige gemiddelde.

Het ruweiwitgehalte was wel wat aan de hoge kant: 184 gram per kg ds in de eerste analyses van 2018. Dat was het gevolg van het koude voorjaar en de groeispurt van het gras toen de temperatuur steeg.


Voor de tweede snede waren de omstandigheden heel anders. Door de aanhoudende droogte is veel gras snel in de aar geschoten. De voederwaarde daalde in mei al naar waarden rond 860 VEM en lager en het ruweiwitgehalte naar 150 gram per kg ds. Het drogestofgehalte van de graskuilen steeg in juni naar ruim boven de 50 procent.

Afnemende verteringscoëfficiënt

De analyses van begin juli scoren zelfs een gemiddeld drogestofpercentage van bijna 70 procent. De onbestendig eiwitbalans daalde in minder dan twee maanden tijd van gemiddeld 54 naar 15 gram per kg ds. De verteringscoëfficiënt daalde van gemiddeld 75 naar 70 procent in minder dan twee maanden tijd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer