Vijf vragen over hulp bank aan boer in zwaar weer

De droogte zorgt voor lagere opbrengsten. Boeren en tuinders dreigen hierdoor inkomsten mis te lopen, terwijl ze juist extra kosten hebben gemaakt. De Rabobank heeft aangekondigd zich coulant op te stellen, als agrarische ondernemers in de problemen komen.

Vijf+vragen+over+hulp+bank+aan+boer+in+zwaar+weer
© Nieuwe Oogst

Wat heeft de Rabobank precies toegezegd?

Bedrijven die in de kern gezond zijn, kunnen erop rekenen dat de Rabobank bijspringt als er financiële problemen overbrugd moeten worden. De bank houdt er rekening mee dat boeren en tuinders acute liquiditeitsproblemen kunnen krijgen. Directievoorzitter Wiebe Draijer benadrukte dit donderdag nog eens tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van de bank. Hij denkt aan hulp in de vorm van andere afspraken over aflossing en uitstel van betaling.

Verwacht de Rabobank dat er agrarische bedrijven omvallen als gevolg van de droogte?

Nee. De Rabobank stelt dat de financiële positie van de meeste agrarische bedrijven sterk genoeg is om een tegenslag zoals de droogte van dit jaar op te vangen. Zij vrezen niet voor het voortbestaan van boerenbedrijven. Draijer denkt dat agrarische ondernemers het hoofd boven water kunnen houden met coulance van de bank en steunmaatregelen van de overheid, zoals belastingregelingen en tijdelijke maatregelen.

Wordt de bank al benaderd door boeren in droogtegerelateerde financiële nood?

De bank ziet nu nog weinig acute problemen bij boeren en tuinders, maar verwacht dat die problemen dit najaar zichtbaar worden. Dan is de oogst van het land en zijn de werkelijke verliezen duidelijk. Hoeveel geld er nodig is om de boeren vooruit te helpen of hoe groot de extra kosten en de oogstverliezen zijn, kan de Rabobank nog niet zeggen.

In welke sector verwacht de Rabobank de grootste problemen?

De Rabobank noemt met name de akkerbouw, melkveehouderij en tuinbouw. Het is volgens Draijer te vroeg om de consequenties voor individuele ondernemers in te schatten, maar het is volgens hem wel duidelijk dat het verschil tussen individuele boeren en tuinders groot is. Als voorbeeld noemt de directievoorzitter het verschil tussen een teler die zijn aardappelen heeft kunnen beregenen en een teler die dat niet kon.

Komt de Rabobank zelf in de problemen als veel boeren financiële hulp nodig hebben?

Draijer verwacht niet dat de voorzieningen die de Rabobank voor boeren moet treffen, de financiële positie van de bank in gevaar brengen. Hij denkt dat goed te kunnen opvangen. 'Voor ons is dat geen probleem', zegt Draijer daarover. 'Ik denk dat de boeren een probleem hebben. Een aantal is in transitie, zoals de veehouderij die maatregelen heeft moeten nemen. Daar komt de droogte overheen. Dit is een groot zorgpunt voor de landbouw.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer