Runderziekte Besnoitiose bezig aan opmars

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) waarschuwt veehouders voor de runderziekte Besnoitiose. De GD raadt aan om importdieren uit onder meer Zuid-Duitsland en Frankrijk te laten testen.

Runderziekte+Besnoitiose+bezig+aan+opmars
© Twan Wiermans

Die oproep volgt op het bericht dat de Vlaamse diergezondheidsdienst Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) vaststelt dat van oorsprong subtropische ziekte de Belgische grens nadert vanuit Zuid-Duitsland en Frankrijk.

Besnoitiose is een ziekte die (vaak endemisch) voorkomt in Noord-Afrika en Zuid-Europa en nog niet in Nederland is gediagnosticeerd. De ziekte wordt veroorzaakt door de protozoaire parasiet Besnoitia besnoiti, aldus GD.

Ziektebeelden

Cysten in de huid en daardoor verdikking er van is het belangrijkste klinische beeld. Een infectie met de parasiet hoeft geen ziektebeelden te geven, maar kan productieverlies veroorzaken en kan leiden tot sterfte bij ernstig aangetaste dieren en tast het welzijn van de dieren aan.

Daarnaast ontstaat schade door onvruchtbaarheid van stieren en kan er abortus optreden. Er is geen vaccin of medicijn in Europa beschikbaar. Vooral de handel in besmette, maar niet-klinisch aangetaste dieren speelt een belangrijke rol in de verspreiding van de ziekte. Het is belangrijk om insleep door import van (subklinisch) besmette runderen te voorkomen.
'

Bloedonderzoek bij importdieren

GD adviseert daarom bij aankoop van runderen uit het buitenland op te letten. 'Koop bij voorkeur geen dieren aan uit risicogebieden of laat de dieren via bloedonderzoek testen op de ziekte en houd ze tijdens de loop van het onderzoek in quarantaine.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer