Flyer+NVWA+informeert+over+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© hans menop

Flyer NVWA informeert over Afrikaanse varkenspest

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vraagt deze zomer extra aandacht voor Afrikaanse varkenspest (AVP). Er is onder andere een flyer gemaakt met informatie, tips en een waarschuwing voor toeristen, vrachtwagenchauffeurs, zakelijke reizigers, jagers en varkenshouders.

AVP is in opmars via Oost-Europese landen richting West-Europa. Reden voor de NVWA om via haar website, facebook- en twitterpagina reizigers naar Oost-Europa te attenderen op de risico's van deze besmettelijke varkensziekte. Ook maakte de NVWA een toegankelijke flyer 'Voorkom insleep Afrikaanse varkenspest'.

Veel besmettingen

In Polen, Litouwen en Roemenië loopt het aantal uitbraken van AVP bij gehouden varkens hoog op. In Polen staat de teller op 169, in Litouwen op 36 en in Roemenië is het aantal besmettingen gestegen tot driehonderd. In Letland is recent ook weer een uitbraak geweest. Meestal zijn het kleinschalige bedrijven, maar ook nu zijn er weer grotere bedrijven getroffen. Ook in de wildezwijnenpopulaties in deze landen zijn besmettingen.

Mensen worden niet ziek van AVP, schrijft de NVWA. Maar levensmiddelen kunnen die wel overbrengen. Met klem roept de NVWA op geen vleesproducten mee te nemen uit gebieden waar AVP heerst en ook geen levensmiddelen achter te laten in de natuur. 'Gooi levensmiddelen alleen weg in afsluitbare afvalbakken.'

• Lees ook: Denemarken gaat zwijnen weren met hek

Geen etenswaren op het bedrijf

Varkenshouders wordt geadviseerd medewerkers en bezoekers niet toe te staan etenswaren mee het bedrijf op te nemen. Wanneer contact met varkens onvermijdelijk is, adviseert de NVWA hygiënische maatregelen te treffen, zoals douchen en schone kleren en schoenen aantrekken. Veewagens die uit besmetten gebieden komen, moeten worden gereinigd en ontsmet.

Bij de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is al jaren een folder in omloop die buitenlandse werknemers attendeert op de mogelijke risico's van etenswaren uit hun land van herkomst. De folder is in verschillende talen beschikbaar.

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer