Monsanto veroordeeld tot schadevergoeding voor Roundup

Een rechtbank in de Amerikaanse staat Californië heeft producent Monsanto van de herbicide Roundup veroordeeld tot het betalen van 289 miljoen dollar schadevergoeding aan een gebruiker van dit middel. Monsanto gaat in beroep.

Monsanto+veroordeeld+tot+schadevergoeding+voor+Roundup
© Han Reindsen

De oud-schoolconciërge Dewaye Johnson (46) spande een rechtszaak aan tegen Monsanto nadat hij lymfeklierkanker kreeg na jarenlang gebruik van de onkruidbestrijdingsmiddelen Roundup en Ranger Pro rond zijn school. Volgens hem kwam dat doordat hij bij het intensieve gebruik in contact kwam met de middelen. Beide middelen bevatten het werkzame bestanddeel glyfosaat.

Schadeclaims

De Wereldgezondheidsorgansatie stelde in 2015 dat glyfosaat 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is, waarop Johnson en nog enkele duizenden andere Amerikanen een schadeclaim indienden. De zaak van Johnson is naar voren gehaald omdat hij inmiddels ernstig ziek is.

De toelating van Roundup en glyfosaat staat ook in Europa onder druk. Al zegt de Europese voedselveiligheidswaakond EFSA dat het middel niet kankerverwekkend lijkt te zijn. De EU verlengde vorig jaar nog de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met vijf jaar. De Franse president Macron wil het middel in Frankrijk desondanks binnen drie jaar verbieden.

Waarschuwen

De rechtbank in San Fransisco had drie dagen nodig om tot een vonnis te komen. Zij vond dat Monsanto had nagelaten Johnson en andere gebruikers van Roundup te waarschuwen tegen het risico op kanker bij het toepassen van het onkruidbestrijdingsmiddel.

Monsanto beroept zich op het feit dat er 800 wetenschappelijke publicaties zijn waar in staat dat glyfosaat niet-kankerverwekkend zou zijn. 'Decennia van wetenschappelijk onderzoek hebben aangetoond dat het middel veilig is in het gebruik', stelt de onderneming in haar verweer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer