Kamer eist inperking van gebruik glyfosaat

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat glyfosaat alleen nog mag worden ingezet in het kader van geïntegreerde gewasbescherming. Op initiatief van D66 is een motie aangenomen die minister Carola Schouten (LNV) vraagt dat te regelen.

Kamer+eist+inperking+van+gebruik+glyfosaat
© Dirk Hol

In een Kamerdebat over het beleid voor neonicotinoïden stelde Tjeerd de Groot het volgens hem te ruime gebruik van glyfosaat aan de orde. 'Je ziet dat er steeds meer signalen uit de markt komen dat bijvoorbeeld ook Duitse afnemers daar steeds kritischer over worden. Daar moeten we Nederlandse agrariërs op voorbereiden.'

Voor D66 betekent dat een verbod op alle toepassingen die 'geen relatie hebben met bestrijding van organismen en slechts landbouwkundig gemak dienen'. De Groot doelt daarmee onder meer op kalenderspuiten, het resetten van grasland en toepassingen vóór oogst (pre-harvest).

Beoordeleing Ctgb afwachten

Minister Schouten vindt dat vooralsnog te ver gaan. Ze wees de Kamer er op dat alle Nederlandse toelatingen op dit moment beoordeeld worden door het Ctgb. 'Daarop baseer ik of toelating al dan niet toegestaan is. Die beoordeling wacht ik gewoon af, daar ga ik nu niet op vooruitlopen.'

Hoewel Schouten dat afraadde, bracht De Groot zijn motie die vraagt om nu al met een verbod te komen in stemming. Naast coalitiepartij D66 stemden de meeste oppositiepartijen er ook voor. Daarmee ligt het probleem nu bij de minister, die gehouden is aangenomen moties uit te voeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer