Vitens+%27not+amused%27+over+berichtgeving+glyfosaat
Nieuws
© marcel bekken

Vitens 'not amused' over berichtgeving glyfosaat

Waterbedrijf Vitens is niet blij met de manier waarop in de regionale kranten De Stentor en De Gelderlander wordt bericht over de reinigingskosten voor het waterschap door het gebruik van glyfosaat. 'Het met de vinger wijzen naar één groep is niet terecht', zegt woordvoerder Caroline van der Veeken.

In een reactie op de website van Vitens neemt het bedrijf afstand van de berichtgeving in beide dagbladen. Het artikel stond vandaag op de voorpagina van beide kranten. De kranten melden dat Vitens jaarlijks 15 miljoen euro extra kwijt is om het grondwater te reinigen, als gevolg van het gebruik van Roundup.

'Het klopt dat Vitens jaarlijks investeert in grondwaterzuivering', zegt Vitens. 'Met de zuivering worden talloze stoffen en mineralen uit het grondwater gefilterd zodat het drinkwater ruimschoots aan alle wettelijke normen voldoet. Het klopt dan ook niet dat Vitens jaarlijks 15 miljoen euro extra zuiveringskosten maakt om op het middel Roundup uit het grondwater te zuiveren. De kosten voor drinkwater voor de klant worden dus ook niet hoger.'

Tegenovergesteld beeld

'Het beeld wordt geschetst dat de boeren maar roekeloos blijven spuiten 'op hun giftige gronden', terwijl de werkelijk anders is', stelt woordvoerder Caroline van der Veeken. 'Als Vitens werken we veel samen met boeren om de waterkwaliteit te verbeteren. Denk aan 'boeren voor drinkwater' in Overijssel en 'Vruchtbare Kringloop Achterhoek'. We zijn juist positief over de veranderingen die plaatsvinden. Het tegenovergestelde beeld dat wordt geschetst in het bericht.'

Wat haar betreft is er dan ook geen nieuws. 'Het bedrag is niet hoger dan andere jaren en neemt ook niet toe. Het staat gewoon vast op onze begroting. Er is ook geen trend dat er meer gebruikt zou worden. Ik ben benieuwd of de kranten gaan rectificeren.'

Rectificatie

LTO-bestuurslid Rudie Haarman van afdeling Salland, die ook geciteerd wordt in het artikel, is ook niet blij met de manier waarop het in de krant is gekomen. Hij heeft inmiddels te horen gekregen dat er gerectificeerd gaat worden. 'Ik had mijn reactie in een heel ander verband gegeven. Ik heb inmiddels excuses gekregen.' Hij is blij met het bericht van Vitens. 'Maar het is uiteraard slecht voor de beeldvorming. 'Het stond zelfs in het Algemeen Dagblad.'

Bekijk meer over: