Hittestress+veroorzaakt+meer+wittelijnproblemen
Nieuws
© pixabay

Hittestress veroorzaakt meer wittelijnproblemen

Als gevolg van hittestress hebben meer koeien last van wittelijnproblemen. Dat komt omdat koeien bij hittestress minder ruwvoer opnemen, stelt CRV op basis van gegevens uit Digiklauw.

Uit die gegevens blijkt jaarlijks in het derde kwartaal een piek van vooral wittelijnproblemen. Bij een temperatuur boven de 20 tot 21 graden Celsius hebben koeien al last van de warmte. Die hittestress verhoogt de kans op onder meer mastitis en klauwproblemen, geeft CRV aan.

In normale omstandigheden houdt een koe haar lichaamstemperatuur binnen de normale grenzen van 38 tot 39 graden Celsius door te zweten en te hijgen. Bij hittestress volstaan deze mechanismen niet meer en moet de koe ook haar warmteproductie beperken. Dat doet ze door minder te bewegen en minder voer op te nemen.

Vooral bij ruwvoer zie je dan voedselweigering, aangezien vertering van structuur veel meer arbeid vergt dan de vertering van krachtvoer. Ook gaat bij warm weer de smakelijkheid van het ruwvoer sneller achteruit. Deze verandering in voeropname heeft direct invloed op de penswerking en daarmee ook op de biotineproductie. Dat laatste verhoogt het risico op het ontstaan van wittelijnproblemen.

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  21° / 8°
  50 %
Meer weer