Kaspositie melkveebedrijf gedaald

De liquiditeitspositie van melkveebedrijven verslechterde in het tweede kwartaal van 2018. De stand op de rekening-courant daalde met bijna 4.000 euro, maar die is alsnog ruim 14.500 euro hoger dan die van een jaar geleden.

Kaspositie+melkveebedrijf+gedaald
© Pixabay

Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor van Wageningen Economic Research. De kaspositie daalde het afgelopen kwartaal tot 10.800 euro. Boeren kampten vooral met een dalende melkprijs. Daarnaast investeerden ze meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Ook leenden ze vaker en lagen de toegerekende kosten hoger. Verder namen ze in het afgelopen kwartaal meer spaargeld op.

Meer dan een kwart van de veehouders die een royaal rekening-courantsaldo had (hoger dan 25.000 euro), tuimelde terug naar een saldo onder de 25.000 euro. Dit betekent niet automatisch dat ze betalingsproblemen hebben. Het saldo kan laag zijn, omdat er bijvoorbeeld geld naar een spaarrekening is geboekt of leningen zijn afbetaald.

Investeringen

Een lagere kaspositie in het tweede kwartaal is volgens directeur Herrold Lammertink van DLV Advies vrij normaal. 'Veehouders geven in deze periode relatief veel geld uit aan kunstmest en mestafvoer. Ook maken ze veel loonwerkkosten voor de ruwvoerwinning.'

In het tweede kwartaal investeerden en leenden melkveehouders meer. Dat herkent Lammertink. '2016 was een slecht jaar, maar het werd beter in 2017.' Melkveehouders hadden dat jaar volgens hem nodig om goed bij kas te komen. 'Ze maakten weer investeringsplannen, denk aan regulier onderhoud en het vervangen van machines en asbestdaken.'

Investeringen in fosfaatrechten

Ook investeerden sommige boeren al in fosfaatrechten vanuit de eigen spaargelden of rekening-courant. De afgelopen maanden vonden die investeringen daadwerkelijk plaats. 'En dat zie je terug in de lagere kaspositie.'

Directeur Piere Berntsen van ABN Amro constateert dat de vraag en het aanbod van zuivel beter in balans zijn dan voorheen. 'De lagere zuivelprijs heeft de positie van Europa op de zuivelmarkt versterkt. Voor de liquiditeitsontwikkeling is het gunstig dat de melkprijzen iets zijn aangetrokken, al is het nog onduidelijk of dit herstel doorzet.'

Extra kosten

Berntsen hoopt dat het prijsherstel doorzet. 'De komende periode verwachten we extra uitgaven door de droogte.'

Lammertink ziet dat ook gebeuren. 'Als het nu gaat regenen, kunnen boeren nog een of twee grassneden pakken. Ik verwacht extra kosten voor voeraankoop en herstel van de graszode. Het enige positieve aan niets kunnen oogsten, is dat je ook lagere loonwerkkosten hebt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer