Melkveehouder%3A+droogteschade+10%2E000+tot+15%2E000+euro
Achtergrond
© Ruben Meijerink

Melkveehouder: droogteschade 10.000 tot 15.000 euro

Koeien & Kansen-deelnemer Geert Stevens uit Holten boert in de droogste regio van Nederland. Hij kocht extra perspulp en Corngold-zetmeel aan om de gras- en maisopbrengstderving op te vangen.

Stevens moet afwachten wat de meerkosten zijn van de extra mestafzet. Hij is niet van plan om de gehele resterende mestvoorraad dit seizoen nog uit te rijden, al is dat niet verboden. 'Mest die nu wordt uitgereden doet niets of komt te laat in het groeiseizoen beschikbaar. Ik ben benieuwd welk effect dit gaat hebben op de prijzen voor mestafzet.'

De Koeien & Kansen-veehouder schat de financiële schade door de droogte op zijn eigen bedrijf op 10.000 tot 15.000 euro. Dat is exclusief de eventuele extra mestafzetkosten, maar inclusief de reeds gemaakte kosten voor bemesting. In totaal beschikt Stevens over 32 hectare grasland en 3,5 hectare snijmais.

Graslandverbetering

Tot nu toe is hij naar schatting 3 ton droge stof gras per hectare misgelopen door de droogte. Of hij kosten moet maken voor graslandverbetering, durft Stevens nog niet te zeggen. 'Dat hangt ervan af hoe lang de droogte nog gaat duren', zegt hij.

De melkveehouder verbaast zich erover hoe schouderophalend er tot nu toe wordt gereageerd op de gevolgen van de droogte. 'Op mijn bedrijf zijn de financiële gevolgen groter dan van de fosfaatreductie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer