Zuivelvet kan kans op beroerte verlagen

Bepaalde soorten zuivelvetten kunnen mensen beschermen tegen een ernstige beroerte. Dat blijkt uit een onderzoek van het University of Texas Health Science Center in Houston, Verenigde Staten (UTHealth).

Zuivelvet+kan+kans+op+beroerte+verlagen
© Archief

Er is geen significant verband tussen de consumptie van zuivelvetten en hartaandoeningen en beroertes, dat schrijft vakblad De Zelfkazer naar aanleiding van de Amerikaanse studie.

'Onze bevindingen ondersteunen niet alleen, maar versterken ook aanzienlijk het groeiende bewijsmateriaal dat erop wijst dat zuivelvet het risico op hartaandoeningen of algemene sterfte bij oudere volwassenen niet verhoogt. Dit is in tegenstelling tot wat veel mensen denken,' zegt onderzoeker Marcia Otto van de afdeling Epidemiologie, Menselijke Erfelijkheid en Milieuwetenschappen aan de UTHealth School of Public Health.

Otto: 'Naast het feit dat zuivelvetten het overlijdensrisico niet verhogen, suggereren de resultaten dat één vetzuur in zuivelproducten het risico op overlijden door hart- en vaatziekten, met name door een beroerte, kan verlagen.'

Richtlijnen

De Amerikaanse voedingsrichtlijnen adviseren momenteel om vetvrije of magere kaas en zuivelproducten te gebruiken. 'Eerdere bevindingen en onze onderzoeksresultaten benadrukken de noodzaak om de huidige voedingsrichtlijnen opnieuw te bekijken voor volvette zuivelproducten', zegt onderzoeker Otto.

Ook in de Nederlandse voedingsrichtlijnen, opgesteld door het Voedingscentrum, zijn volle yoghurt, volle kwark en volvette kaas niet opgenomen. Roomboter is eveneens niet goed, volgens het Voedingscentrum. Deze producten zouden allemaal te veel verzadigd vet bevatten en consumenten zouden daarom moeten kiezen voor halfvolle en magere varianten.

Bloedplasma

Voor het onderzoek werden 3.000 volwassenen van 65 jaar en ouder gevolgd over een periode van 22 jaar. Bij de deelnemers werden de bloedplasmaspiegels gemeten van drie verschillende vetzuren die in zuivelproducten voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer