Bollentelers+kunnen+niet+aan+orders+voldoen
Nieuws
© Koos van der Spek

Bollentelers kunnen niet aan orders voldoen

Bollentelers kunnen dit seizoen niet aan orders voldoen. De oogst is door de extreme weersomstandigheden kleiner dan verwacht.

Daarnaast signaleert het Sectorplatform Bloembollen dat bollentelers onzorgvuldig zijn bij het afleveren van bollen. Ze maken veel administratieve fouten. Telers gebruiken bijvoorbeeld verkeerde of onvolledige certificaatnummers of benoemen de BKD-klasse verkeerd of niet.

'Het juist en volledig aanleveren van informatie draagt bij aan een soepele administratieve en logistieke verwerking bij de handelsbedrijven, in het bijzonder bij die bedrijven die zijn aangesloten op het ketenregister. Dat is van groot belang voor die bedrijven, want het moeten corrigeren van dit soort gegevens heeft een grote impact op hun logistieke processen en het vraagt om extra administratieve handelingen die veel tijd vragen in een toch al hectisch seizoen', stelt het sectorplatform.

Zorgvuldigheid

Het platform roept bollentelers op zorgvuldiger te zijn in hun administratie en in overleg te gaan met hun afnemers als zij de afgesproken aantallen niet kunnen leveren. 'Dat maakt het probleem bespreekbaar en stelt de afnemer bijvoorbeeld in staat om tijdig bij te kopen', zegt André Hoogendijk, adjunct-directeur van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

Vrijwel 100 procent van de handel in bloembollen in Nederland valt onder het Handelsreglement voor de Bloembollenhandel. Als handelspartijen een conflict hebben en daar onderling niet uitkomen, kunnen zij zich wenden tot Scheidsgerecht voor de Bloembollenhandel in Hillegom, een onafhankelijke arbitrageinstelling. Moet dit orgaan gemiddeld drie keer per jaar in actie komen, dit seizoen is dat al vijf keer geweest, vertelt Hoogendijk.

Scheidsgerecht voor bollensector

In het scheidsgerecht hebben vakgenoten uit de bollenteelt en -handel zitting. Het wordt geleid door een voorzitter en een secretaris, beiden juristen, en doet bindende uitspraken in geschillen over transacties in de bloembollensector.

Hoeveel kleiner de bollenoogst is dan verwacht, kan Hoogendijk niet zeggen. Dat komt onder andere doordat er meer is geplant dan in het voorgaande seizoen. Het probleem van de krapte speelt vooral bij tulpen. Telers hadden dit seizoen te kampen met nattigheid bij het planten, vorstschade en droogte.

In het Sectorplatform Bloembollen zitten de brancheorganisaties Anthos, KAVB, de veilingorganisaties CNB en Hobaho, de Bloembollenkeuringsdienst (BKD), Proeftuin Zwaagdijk en Wageningen University & Research Glastuinbouw en Bloembollen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  70 %
Meer weer