Zuid-Hollandse bollentelers dringen emissie terug

Twaalf bloembollenbedrijven in Zuid-Holland hebben binnen project 'Schoon erf, schone sloot' de erfafspoeling van gewasbeschermingsmiddelen met succes teruggedrongen.

Zuid%2DHollandse+bollentelers+dringen+emissie+terug
© DIRK HOL

De telers hebben daarvoor structurele maatregelen genomen en zijn zich hierdoor veel bewuster geworden van het effect van emissies vanaf hun erf voor de waterkwaliteit. Dat heeft Hoogheemraadschap van Rijnland dinsdag bekend gemaakt.

Rijnland voert het project sinds 2016 uit in samenwerking met de telers, adviesbureau CLM, KAVB en provincie Zuid-Holland. Het project is uitgevoerd door tijdens het ontsmetten en planten van bloembollen monsters van het afspoelend water te nemen en analyseren. Vervolgens zijn maatregelen genomen.

Lekwater

Een aantal bedrijven heeft een zuiveringssysteem aangeschaft om de restvloeistof van bolontsmetting te zuiveren. Anderen plaatsten roosters met absorptiemateriaal rondom de ontsmettingsinstallatie om lekwater op te vangen.

Het doel van 'Schoon erf, schone sloot' is om in de periode van 2016 tot en met 2020 bij 450 bloembollentelers in Nederland de erfafspoeling van gewasbeschermingsmiddelen met minstens tachtig procent te verlagen om zo de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater te verbeteren. Bij provincie Zuid-Holland is een aanvraag ingediend om de komende twee jaar nog eens dertig bloembollentelers te begeleiden bij de aanpak van erfafspoeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer