%27Meer+regionaal+voer+leidt+tot+grotere+volatiliteit+van+de+prijs%27
Interview
© Agrifirm

'Meer regionaal voer leidt tot grotere volatiliteit van de prijs'

Een marktgedreven transitie naar een duurzame keten. Bij pluimvee en zuivel is dat al langer in volle gang. Nu barst die ook los in de varkenshouderij. Nieuwe Oogst sprak met Ruud Tijssens, director Public & Cooporative Affairs bij Agrifirm, over ketenproductie en circulariteit.

Wat is er op dit moment aan de hand?

'Duurzaamheidsdiscussies jagen verandering aan. Op dit moment is de hele wereld is in beweging. Er ontstaan unieke ketens waarmee meer waarde uit de markt kan worden gehaald. Een veehouder wordt betaald voor zijn inspanning en dat is gunstig.

Een dier moet je niet voeren met grondstoffen die ook geschikt zijn voor de mens

Ruud Tijssens, director Public & Cooporative Affairs bij Agrifirm

'Retailers proberen zich in dat proces zo goed mogelijk te positioneren. Ook ten opzichte van elkaar. Eerst gebeurde dat met traaggroeiende kip, toen met zuivel en nu neemt die ontwikkeling ook bij varkensvlees een vlucht.

'Agrifirm gelooft daarin. Het biedt ondernemers kansen, want de Nederlandse varkenshouderij redt het niet op prijs alleen. De sector moet verbijzonderen. Bij kip zat bijvoorbeeld binnen twee jaar 35 procent van de vleeskuikens in een concept.'

Welke consequenties heeft dat?

'Een paar jaar geleden stopte de duurzaamheidsdiscussie op het boerenerf bij meer dierenwelzijn door bijvoorbeeld een andere stalinrichting. Nu zie je dat die discussie heel snel dieper de keten in gaat. Dan gaat het bijvoorbeeld ook om productintegriteit en de herkomst van de grondstoffen die je inzet.'

Wat betekent dat voor Agrifirm?

'Retailers verbijzonderen zich door allerlei bovenwettelijke eisen te stellen aan de productie. Voor Agrifirm betekent dit dat we sourcinggebieden heel goed in beeld moeten hebben en er duidelijkheid moet zijn over wat je bijvoorbeeld tot Europa rekent en wat niet. Voor een specifiek deel van de markt betekent dit het einde van de handel in commodity.

'Wij verwachten dat de circulaire industrie zich de komende jaren nog veel verder gaat ontwikkelen. We moeten onze grond steeds optimaler gebruiken.

'Daarnaast bereidt Agrifirm zich voor op een kunstmestloze toekomst.'

Wat is de consequentie als je herkomst van grondstoffen strakker afbakent en regionaler maakt?

'Omdat je de demping van de wereldmarkt mist, neemt de volatiliteit van je voerprijzen toe. En dat heeft tot gevolg dat je moet werken met andere afrekenmodellen. Een veehouder moet de zekerheid hebben dat hij zijn investering kan terugverdienen.

'Een mooi voorbeeld daarvan kennen we uit de pluimveeketen waarbij kuikens uitsluitend voer krijgen van niet-gemodificeerde grondstoffen (non-gmo). De extra kosten als gevolg van deze specifieke eis rekent de slachterij rechtstreeks met ons af.

'Wil je de ontwikkeling van een keten stimuleren, dan horen daar duidelijk gedefinieerde voorwaarden bij en heldere afspraken over de verdeling van de kosten in de keten.'

Speelt dit alleen in Nederland?

'Nee, het is een wereldwijde ontwikkeling. Kijk naar bijvoorbeeld fastfoodketen McDonalds of supermarktgigant Walmart. Waar de transitie eindigt, weet ik niet. Maar ik schat in dat het toch zeker om 15 procent van de wereldproductie zal gaan.'

Het varken is bij uitstek een recycledier. Kan die eigenschap nog beter worden benut?

'Je moet een dier eigenlijk niet voeren met grondstoffen die je ook aan de mens kunt geven. In Europa verspillen we jaarlijks 90 miljoen ton voedsel. Dat zal de komende tijd behoorlijk verminderen, maar dan nog blijft er veel over.

'De Europese voerindustrie produceert jaarlijks vijftien miljoen ton. Drie miljoen ton daarvan is former foodstuff (voedsel dat anders zou worden vernietigd) uit bekende en voorspelbare bronnen. Op korte termijn moeten we dat deel minstens kunnen verdubbelen, dan wel verdrievoudigen. De EU jaagt die ontwikkeling aan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer