Gezonde bodem wordt internationale prioriteit

Wereldwijd moet naast het verhogen van de voedselproductie ook het gezond houden van de landbouwgrond een centraal thema worden. Dat is afgesproken op de G20-landbouwtop, afgelopen weekeinde in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Gezonde+bodem+wordt+internationale+prioriteit
© ZLTO

In totaal 24 ministers van Landbouw, waaronder LNV-minister Carola Schouten, deden mee aan de top. Samen vertegenwoordigen ze 60 procent van het wereldwijde landbouwareaal en 80 procent van de internationale handel in agrarische producten.

Conferentievoorzitter was de Duitse landbouwminister Julia Klöckner. Zij omschreef de resultaten als 'een grote doorbraak voor de landbouw, voor het klimaat en voor de consumenten'. Er is volgens haar meer bereikt dat vooraf werd verwacht.

Duurzame omgang

Grote overeenstemming was er over het belang van een duurzame omgang met de bodem. Het is niet alleen een voorwaarde voor een blijvend hoog niveau van agrarische productie, maar het draagt ook bij aan een goede waterkwaliteit, aan bescherming van de biodiversiteit en aan het tegengaan van klimaatverandering door koolstofopslag.

Afgesproken is dat Duitsland een strategie gaat uitwerken voor de manier waarop boeren met hun grond zouden moeten omgaan. Dat moet concrete voorstellen opleveren die op een volgende top in 2019 kunnen worden behandeld.

Voor Klöckner is dit een persoonlijk succes. In het eerder dit jaar gesloten Duitse regeerakkoord wist ze ook al opgenomen te krijgen dat haar landbouwministerie voor eigen land zo'n strategie vast gaat stellen.

© ANP Persbureau

Open handel

Eendrachtig waren de landbouwministers, waaronder de Amerikaanse bewindsman Sonny Perdue, ook in hun oproep om te streven naar een zo open mogelijke internationale handel in landbouwproducten. De wereldwijde vraag naar voedsel neemt toe en protectionisme zorgt voor belemmeringen om te komen tot een goede verdeling van de beschikbare producten.

'We erkennen het belang van een transparant en open systeem van multilaterale handel, met duidelijke regels', zei de Argentijnse minister van Landbouw, Miguel Etchevehere, op de afsluitende persconferentie. Uitgangspunt moeten de afspraken zijn die zijn gemaakt in de wereldhandelsorganisatie WTO.

'Vrijhandel is een antwoord op protectionistische tendenzen en een manier om vrede te handhaven', vulde Klöckner aan. De oproep om te strijden voor ongehinderde internationale handel is opgenomen in het slotdocument dat alle deelnemende landen ondertekenden.

Nederland speciale gast

De G20 is een informeel forum van de grootste economieën van de wereld. Nederland mag dit jaar op speciale uitnodiging deelnemen aan alle G20-bijeenkomsten in Argentinië. Minister-president Mark Rutte liet eerder weten daar heel blij mee te zijn. 'Voor Nederland, als open en internationaal georiënteerde economie, is het belangrijk om aan tafel te zitten om te spreken over mondiale kwesties.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer