In Westerveld is iedereen wethouder

Progressief Westerveld, waarin D66, GroenLinks en enkele onafhankelijke leden in de gemeente samenwerken, ging in de raadsverkiezingen van drie naar vier zetels. Samen met nog twee lokale partijen vormen ze het college.

In+Westerveld+is+iedereen+wethouder
© Joost de la Court

Er is alleen een collegeprogramma op hoofdlijnen; burgers kunnen zelf met de invulling komen. 'Iedereen is wethouder', lijkt het collegemotto. Wilfred Beets, kersvers Progressief Westerveld-gemeenteraadslid en inmiddels dertig jaar hovenier in Wapse, heeft er dan ook zin in. 'De bestuursstijl van het vorige college was behoudend. Er moet nu dringend wat gebeuren aan milieu- en energievraagstukken'.

Als het aan Beets en zijn fractie ligt, worden er platforms gevormd van bewoners die zich betrokken voelen bij een onderwerp. 'Zoals een platform duurzame landbouw, waar biologisch werkende en gangbare boeren onderling kennis uitwisselen, maar ook met anderen. Boeren en loonwerkers komen zo in gesprek met burgers als omwonenden én consumenten. Samen moeten ze tot nieuwe ideeën komen.'

De landbouw moet in Westerveld kwalitatief beter, vindt Beets. 'Verduurzaming is meer dan een bordje bij een veld lelies. Door drainage en gewasbespuitingen verdwijnt nog te veel voeding en leven uit de bodem. Het wordt zo een grote zandbak. Burgers voelen zich onveilig in de nabijheid van intensieve landbouw als de bollenteelt.'

Spuitvrije zones

Het gemeenteraadslid haalt een eerder idee uit de kast om spuitvrije zones in te stellen tussen landbouwpercelen en bebouwing. In die zones kunnen innovatieve, milieuvriendelijke technieken worden toegepast. 'Zo krijg je een dubbelwerking: het worden etalageprojecten waar de sector wat van kan leren en het schept draagvlak bij omwonenden.'

Westerveld wordt overgenomen door de forenzen

Johan Moes, oud-gemeenteraadslid voor de VVD

Oud-gemeenteraadslid voor de VVD en campinghouder Johan Moes ziet het met lede ogen aan. 'Westerveld wordt overgenomen door de forenzen. Ze wonen hier wel, maar werken ergens anders. Als ze thuis zijn, willen ze geen last van ons hebben. Maar wij moeten hier wel ons brood verdienen. Ik spreek veel ondernemers die zich zorgen maken over of ze hun bedrijf nu nog wel kunnen doorontwikkelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer