Drenthe+geeft+duurzame+boer+meer+tijd
Nieuws
© Peter Nefkens

Drenthe geeft duurzame boer meer tijd

Melkveehouders in Drenthe krijgen twee maanden extra de tijd om hun duurzaamheidsplan af te maken voor de beloningsregeling van de provincie. Hiermee wordt volgens LTO Noord regio Noord-bestuurder Jan Bloemerts 'de druk van de ketel gehaald.'

Gedeputeerde Staten besloten tot de verlening van de beloningsregeling. Volgens regiobestuurder Jan Bloemerts is het noodzakelijk: 'Het is allemaal nieuw. We willen dat er kwalitatief goede plannen ingeleverd worden, en geen broddelwerk. Het moet echt toegevoegde waarde hebben.'

Ook worstelen melkveehouders met het feit dat alles digitaal aangeleverd moet worden

Daarbij houdt het aantal rapporten dat al is ingediend nog niet over, geeft Bloemerts aan. 'De prioriteitstelling van melkveehouders ligt nog wel eens ergens anders. Er gebeurt veel in de sector.'

Druk van ketel

Bloemerts stelt dat met twee maanden extra tijd 'de druk van de ketel wordt gehaald.' 'Er staat een serieuze beloning tegenover. Er zitten voldoende uitdagingen in.'

Ook gedeputeerde Henk Jumelet vindt de verlenging noodzakelijk. 'Een stok achter de deur is soms prettig, maar een goed voorbereid plan kost even tijd. We zien veel enthousiaste melkveehouders die letterlijk aan de keukentafel een plan maken voor het verduurzamen van het bedrijf. We willen de ondernemers meer tijd geven om hun plan tot een succes te maken en hiermee in aanmerking te komen voor de beloningsregeling.'

Per indicator kunnen melkveehouders een beloning krijgen van vijfhonderd euro, wat op kan lopen tot maximaal 7.500 euro in drie jaar.Op deze manier wil de provincie melkveehouders niet alleen inzicht in de bedrijfsvoering bieden, maar door middel van de beloning worden ze ook gemotiveerd om daadwerkelijk stappen te nemen om het bedrijf duurzamer en toekomstgerichte te maken.”

Bloemerts stelt dat in de rest van Nederland naar de Drentse aanpak wordt gekeken. 'Het belonen van boeren voor voor verbeteringen van één of meerdere indicatoren zoals stikstof, fosfaat, ammoniak, klimaat of weidegang nieuw is in.

De regeling komt voort uit het Programma Toekomstgerichter Landbouw en is in samenwerking met LTO Noord, Natuur en Milieufederatie Drenthe en het Drents Agrarisch Jongeren Kontact.

De eerste groep van vijftig boeren is bezig met het maken een plan. Zij kunnen nu tot 30 september in aanmerking komen voor een beloning.

Daarna volgt een groep van tweehonderd melkveehouders.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer