Akkerbouwer+toont+meer+interesse+in+trekker
Nieuws
© Alex J. de Haan

Akkerbouwer toont meer interesse in trekker

Ruim 13 procent van de Nederlandse akkerbouwers wil investeren in een nieuwe of tweedehands trekker. Dat is het hoogste percentage gemeten sinds zeven jaar, meldt agrarisch onderzoeksbureau AgriDirect.

Het aantal akkerbouwers dat een trekker wil aanschaffen, steeg met 3,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Belangstelling voor een nieuwe trekker leeft bij 7,5 procent van de akkerbouwbedrijven. Een tweedehands trekker is in trek bij 5,7 procent.

Akkerbouwers met meer dan 100 hectare tonen de meeste belangstelling voor een trekker. Van hen zegt 16,4 procent een nieuwe aan te schaffen; 5,8 procent gaat voor een al gebruikte trekker. Bedrijven met 10 tot 20 hectare grond zijn het minst geïnteresseerd: 4,2 procent zegt een nieuwe trekker te willen kopen en 5,8 procent gaat voor een tweedehands.

Spuitmachines

Naast de investering in trekkers wil bijna een op de tien akkerbouwers investeren in spuitmachines. Ook willen ze geld steken in ventilatietechniek (11,9 procent) en mechanische koelingen (7,5 procent) voor bewaarplaatsen.

Deze cijfers komen voort uit de AkkerbouwScanner 2018, de jaarlijkse telefonische inventarisatie van AgriDirect onder Nederlandse akkerbouwbedrijven. Tijdens deze scanner werden ongeveer 7.500 boeren met minstens 10 hectare akkerbouwgrond en 2 hectare vollegrondsgroenteteelt benaderd met vragen over hun toekomstplannen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  60 %
 • Vrijdag
  14° / 9°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer