Aantal stoppers in boomkwekerij stijgt

Het percentage stoppers in de boomkwekerij is vorig jaar gestegen naar 16,3. Dat meldt het agrarisch onderzoeksbureau AgriDirect in Roggel.

Aantal+stoppers+in+boomkwekerij+stijgt
© VidiPhoto

Door de stijging is de trend van de afgelopen jaren doorbroken. In de periode 2014 tot en met 2016 is het het aantal boomkwekers dat aangaf te willen stoppen of afbouwen met ongeveer 11,5 procent gelijk gebleven. Vorig jaar klom het aandeel van deze groep echter met 4,6 procent.

Het aantal stoppers is met afstand het grootst bij bedrijven met een areaal kleiner dan 4 hectare (20,8 procent). Het laagste percentage stoppers bevindt zich bij de groep bedrijven die op meer dan 20 hectare teelt (2,4 procent).

Uitbreiding

Het aantal uitbreiders in de boomkwekerij is in 2017 gezakt met 1,6 procent, meldt AgriDirect verder. Bij de uitbreiders is lastig te spreken van een trend. Vanaf 2010 heeft het onderzoeksbureau veel schommelingen gemeten. Het percentage steeg met 12,1 naar een hoogtepunt in 2012, waarna het in 2014 een dieptepunt bereikte met 6,5. In 2017 is het de inbreng 8,1 procent.

In de categorie bedrijven tussen 12 en 20 hectare peilt AgriDirect het hoogste percentage uitbreiders (14,5). Bij de kleinere bedrijven komen de minste uitbreiders voor, blijkt uit de jaarlijkse BoomkwekerijScanner van AgriDirect die eind 2017 heeft plaatsgevonden. Gedurende deze periode werden tijdens een telefonische inventarisatie 1.300 Nederlandse boomkwekers benaderd met vragen over onder andere hun bedrijfsactiviteiten, investeringsplannen en toekomstintenties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer