Aantal stoppers en uitbreiders in sierteelt groeit

Het percentage glastuinders in de sierteelt dat het bedrijf wil uitbreiden of wil laten opvolgen, is gestegen naar 13,2 procent. Het aandeel stoppers groeide naar 11,3 procent.

Aantal+stoppers+en+uitbreiders+in+sierteelt+groeit
© VidiPhoto

Dat blijkt uit de GlastuinbouwScanner 2017 van AgriDirect, de jaarlijkse telefonische inventarisatie onder Nederlandse glastuinbouwbedrijven. Vanaf 2015 stijgt het aandeel uitbreiders al, aldus AgriDirect. Het afgelopen jaar klom het percentage met 3,3 procent.

Bedrijven met opkweekmateriaal gaan aan kop als het om uitbreiding gaat (15,2 procent). Vlak daarna volgen ondernemingen met potplanten (15,1 procent).

Stoppers

Het aantal glastuinbouwbedrijven dat zegt te willen stoppen, is het afgelopen jaar met 2,8 procent gestegen. In de snijbloemen is het percentage het grootst: 13,2 procent. Telers van vaste planten hebben het minst de neiging te stoppen. Hun aandeel is 6,1 procent.

'De herstructurering van de glastuinbouwsector lijkt zich in versneld tempo voort te zetten. Het gevolg hiervan kan zijn dat het aantal bedrijven sneller daalt en dat overblijvende bedrijven steeds groter worden', merkt AgriDirect op.

Onderzoek onder 3.200 tuinders

Het agrarisch onderzoeksbureau in Roggel heeft in de maanden oktober en november van 2017 ongeveer 3.200 glastuinders benaderd met vragen over onder andere hun toekomst- en investeringsplannen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer