Groep bollentelers met groeiplannen slinkt

Bloembollentelers hebben minder uitbreidingsplannen dan een jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van AgriDirect in Roggel.

Groep+bollentelers+met+groeiplannen+slinkt
© Vidiphoto

Het percentage bloembollentelers dat wil groeien is in 2017 ten opzichte van 2016 gedaald met 5,3 procent. In 2016 had één op de vijf bollenboeren plannen om uit te breiden, aan het einde van 2017 was dit percentage 14,5.

Volgens AgriDirect is met deze onderzoeksuitslag een trend doorbroken. In de periode 2012 tot en met 2015 was een stijgende lijn zichtbaar, maar in 2016 en 2017 is deze omgebogen naar dalend. Verhoudingsgewijs zijn de uitbreiders het sterkst vertegenwoordigd in de hyacintenteelt. Daar heeft een kwart van de telers groeiplannen. In de lelieteelt is het percentage bedrijven met uitbreidingsplannen het kleinst.

Stoppers

Het aandeel stoppers is met 8,1 nagenoeg hetzelfde gebleven als in 2016. Het aantal bedrijven dat ermee kapt of langzaam wil afbouwen is het hoogst in de narcissenteelt (9,1 procent). De minste bollenboeren met beëindigingsplannen (2,4 procent) zijn in de krokusteelt te vinden.

Op 33,2 procent van de Nederlandse bloembollenbedrijven rekent de ondernemer op een opvolger. Daarmee ligt de inbreng lager dan in 2016 (36,6 procent). Op 19,5 procent van de bedrijven staat iemand klaar om het stokje over te nemen, op 13,7 procent van de bedrijven is de opvolger al in de maatschap opgenomen. De meeste opvolgers zijn in de leliekwekerijen te vinden

Moeilijk jaar voor lelieteelt

'We zien dat de markt voor droogverkoop stabiel is en dat er in snijtulpen afgelopen jaren flink is uitgebreid', zegt René le Clercq, voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur. 'In snijtulpen verwachten we de komende jaren nog meer uitbreiding, wat ook gestaafd wordt door het recent verschenen rapport van de Rabobank.'

'Voor lelietelers was het afgelopen jaar echter een stuk ingewikkelder. Lelie is een gewas dat hoge pieken maar ook diepe dalen kent. Ondanks enkele tegenslagen in de teelt was er afgelopen jaar toch nog sprake van een ruim aanbod. Dat had een negatief effect op de prijsvorming. Dit werd verergerd door de problemen met de export van leliebollen naar China. De handel heeft een flinke klap gekregen, wat in de hele keten wordt gevoeld.'

De jaarlijkse BloembollenScanner van AgriDirect heeft eind 2017 plaatsgevonden. In deze periode zijn ongeveer 850 Nederlandse bollentelers telefonisch benaderd om vragen te beantwoorden over hun bedrijfsactiviteiten, investeringsplannen en toekomstintenties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer