VVD+en+CDA+eisen+actie+van+Schouten+om+droogte
Nieuws
© DIRK HOL

VVD en CDA eisen actie van Schouten om droogte

VVD en CDA voeren in de Tweede Kamer de druk op minister Carola Schouten (LNV) verder op. Ze willen dat de minister op korte termijn maatregelen neemt om door droogte getroffen boeren en tuinders een helpende hand te bieden.

Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) hebben schriftelijk Kamervragen gesteld. Zij willen dat Schouten werk maakt van de door EU-landbouwcommissaris Phil Hogan geboden vrijstellingen.

Hogan moedigt de nationale landbouwministers aan om alle mogelijkheden te benutten die volgens de Europese regels zijn toegestaan om boeren door de droogte te helpen. Daarbij gaat het volgens hem ook om de benutting van fondsen voor plattelandsontwikkeling en hulp bij risicomanagement. Ook hebben landen de mogelijkheid om schadevergoedingen uit te keren.

Vanggewassen

Kamerlid Helma Lodders (VVD) had de minister al eerder vragen gesteld over maatregelen voor de land- en tuinbouw. Die vragen hadden onder meer betrekking op versoepeling van de bemestingsregels.

In aanvullende vragen wil ze nu ook van de minister weten of het wel gewenst is dat boeren kosten moeten maken voor het zaaien van vanggewassen als allerminst zeker is dat die zullen opkomen.

Korte en lange termijn

CDA’er Jaco Geurt wil weten of Schouten de mening deelt dat de droogte overmacht is. Ook vraagt hij de minister op welke manier wordt gezocht naar wat op korte termijn nodig is en hoe wordt gezocht naar meer structurele maatregelen op lange termijn.

‘Het CDA vindt dat minister Schouten serieus moet bekijken welke maatregelen op korte termijn passend zijn. Ik zie ook bewegingen in andere EU-landen. Het kan niet zo zijn dat het gelijke speelveld verder onder druk komt te staan’, aldus Geurts.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer