LTO+Noord+regio+Oost+wil+maatwerk+in+aanpak+droogte
Nieuws
© Ruud Ploeg

LTO Noord regio Oost wil maatwerk in aanpak droogte

LTO Noord regio Oost vindt dat waterschappen bij de aanpak van de huidige droogte niet te snel naar algemene maatregelen moeten grijpen. Ook in tijden van crisis moet er ruimte blijven voor maatwerk.

Dat zegt Henk Jolink, bestuurder waterbeleid van LTO Noord-regio Oost kijkend naar de opstelling van de drie oostelijke waterschappen. Met name het afkondigen van een onttrekkingsverbod op grondwater rond alle natuurgebieden door waterschap Vechtstromen is volgens Jolink niet nodig.

Jolink wijst op recent onderzoek door bureau Arcadis in opdracht van de waterregio Rijn Oost. 'Dan blijkt dat er niets aan de hand is als je water onttrekt op meer dan 100 meter van een natuurgebied. Voor de zekerheid is men overigens op 200 meter gaan zitten.

Verzekering

Een eigen waterbron is een verzekering voor iedere boer. 'Het is heel zuur als je de afgelopen twee maanden heel druk bent geweest met beregenen en dat alles dan alsnog verloren gaat', stelt Jolink vast. 'De verschillen zijn dan opmerkelijk. Rijn en IJssel kondigt ook onttrekkingsverboden af van grondwater, maar weegt ze heel specifiek van geval tot geval.'

Jolink erkent dat waterschappen bevoegd zijn hun eigen weg te kiezen, maar stelt daar tegenover dat er ook afspraken zijn gemaakt over een eenduidige aanpak. 'Wat je in vredestijd afspreekt, moet je in crisistijd nakomen. Kijk naar de plaatselijke omstandigheden en laat niet te veel de emotie meetellen.'

Boetes

De waterschappen controleren intensief op het naleven van beregeningsverboden. Er zijn inmiddels diverse boetes uitgedeeld.

Onderstaande kaart toont de (gedeeltelijke) onttrekkingsverboden voor oppervlakte- en grondwater en de beweidingsverboden voor dijken (voor het laatst bijgewerkt op 1 augustus).

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  19° / 4°
  10 %
 • Maandag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer