Verbod+op+onttrekken+grondwater+bij+Stelkampsveld
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Verbod op onttrekken grondwater bij Stelkampsveld

Waterschap Rijn en IJssel stelt een verbod in voor het onttrekken van grondwater voor beregenen in natuurgebied Stelkampsveld in de Achterhoek. Het waterschap wil zo schade aan het Natura 2000-gebied voorkomen.

Het verbod geldt voor alle onttrekkingen van particulieren en bedrijven in een zone van 200 meter om het gebied. Het gaat in op vrijdag 3 augustus om18.00 uur en geldt voor onbepaalde tijd. Daarnaast blijft een soortgelijk beregeningsverbod gelden voor enkele andere natuurgebieden in het werkgebied van het waterschap. Een algemeen grondwateronttrekkingsverbod is echter niet aan de orde.

Natte natuur

Het Natura 2000-gebied Beekvliet-Stelkampsveld, tussen Barchem en Borculo, is een gebied met kwetsbare 'natte natuur', dat wil zeggen moerassig gebied, erg droogtegevoelig en afhankelijk van de grondwaterstand. Het grondwater heeft momenteel de kritische ondergrens bereikt van 0.60 tot 1.20 meter en de verwachting is dat de komende periode de grondwaterstand nog verder zakt.

Het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater, zoals beken, sloten, vijvers, dat op 12 juli voor het werkgebied van het waterschap Rijn en IJssel is afgekondigd, is nog steeds van kracht. Overtreders kunnen rekenen op een boete van 550 (particulieren) tot 1500 euro (bedrijven).

Natuurgebied Steenderen/Rha

Voor het gebied tussen Steenderen-Rha wordt het grondwateronttrekkingsverbod opgeheven. Uit nader onderzoek en inzicht blijkt een verbod een gering effect te hebben op de grondwaterstand.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer