LTO stuurt brandbrief aan minister Schouten over droogte

LTO Nederland heeft minister Schouten (LNV) in een brandbrief gevraagd om snel maatregelen te nemen waarmee de droogteproblemen zijn te ondervangen. Financiële steun voor gedupeerde boeren en tuinders zou een van de mogelijkheden kunnen zijn.

LTO+stuurt+brandbrief+aan+minister+Schouten+over+droogte
© Twan Wiermans

Voorzitter Marc Calon stelt in de brief dat de land- en tuinbouwsector met serieuze problemen kampt. LTO Nederland daarom spreekt van een crisis die vereist dat passende maatregelen genomen worden.

LTO Nederland sluit dan ook niet uit dat er de komende tijd toch een beroep gedaan moet worden op een regeling die voorziet in een financiële tegemoetkoming wegens droogteschade die het normaal bedrijfsrisico overstijgt en waarin de brede weersverzekering te kort schiet.

Voor de komende weken worden nog geen grote weersveranderingen verwacht en daardoor zullen de gevolgen voor de bedrijven in ernst toenemen, vreest Calon. Te meer daar mogelijkheden voor beregening mogelijk zullen afnemen als gevolg van aangescherpte regels.

Beregenen met grondwater

Calon verwacht dat de schades snel oplopen als bedrijven niet kunnen beregenen. Een schatting van de schade is nog niet te maken. 'Zeer waarschijnlijk is dat veel bedrijven in dat geval in ernstige financiële problemen dreigen te komen', aldus Calon.

Lees ook: LTO komt met fors crisispakket voor droogte

LTO Nederland roept verder onder meer op beregenen uit grondwaterputten niet te verbieden. Verder vraagt de organisatie om vereenvoudiging van het scheurverbod, zodat scheuren voor de inzaai van nieuw grasland voor alle boeren mogelijk is.

Financieel en fiscaal

Op financieel gebied wijst Calon op afschaffing assurantiebelasting voor de brede weersverzekering en fiscale maatregelen waarmee ondernemers over voldoende liquide middelen blijven beschikken.

Tot slot vraagt LTO Nederland om een GLB-voorschotbetaling te doen waarbij de volledige betaling niet wordt verlaat. Lidstaten hebben de mogelijkheid tot vervroegde betalingen van GLB-betalingsrechten en betalingen voor agrarisch natuurbeheer naar voren te halen, te weten van 1 december naar 16 oktober.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer