%27Gietwatervoorziening+glastuinbouw+moet+robuuster%27
Nieuws
© Kas in Beeld

'Gietwatervoorziening glastuinbouw moet robuuster'

De gietwatervoorziening in de glastuinbouw moet de komende jaren robuuster worden, zodat voldoende water beschikbaar is. Dat stelt LTO Glaskracht Nederland.

Voor de glastuinbouw zijn de problemen nu nog beperkt, stelt LTO Glaskracht Nederland, maar de droogteperiode laat wel zien dat zekerheid voor voldoende goed gietwater steeds belangrijker wordt. De komende jaren zal de gietwatervoorziening daarom robuuster moeten worden.

Extra berging van zowel eigen regenwater, als regenwater van andere bebouwing en hergebruik van restwater zoals effluent van waterzuiveringen, liggen daarbij voor de hand. Ook de energietransitie kan hierbij een rol spelen als door nieuwe technieken vocht uit de kaslucht wordt teruggewonnen door condensatie.

Grondwater

LTO Glaskracht Nederland zet zich in om de belemmeringen voor hergebruik van restwater op beleidsniveau weg te nemen. Binnen de EU gaan ook stemmen op om binnen de Kaderrichtlijn Water (KRW) meer mogelijkheden te bieden voor alternatief watergebruik, 'fit for purpose', zonder dat het direct als verwerking van een afvalstof wordt gezien.

Voor de bedrijven of gebieden waar alternatieve gietwatervoorziening niet haalbaar is, zet LTO Glaskracht Nederland zich in voor het behoud van het gebruik van grondwater in combinatie met ontijzering of omgekeerde osmose.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer