Koppeling+tussen+gebruik+antibiotica+en+niveau+resistentie
Nieuws
© Twan Wiermans

Koppeling tussen gebruik antibiotica en niveau resistentie

Het niveau van antibioticumresistentie in de darmen van varkens en vleeskuikens is gerelateerd aan het antibioticumgebruik. Dat stelt een internationaal team van wetenschappers in een publicatie van het wetenschappelijk tijdschrift Nature Microbiology.

Het internationale team van wetenschappers bezocht 181 varkens- en 178 vleeskuikenbedrijven in negen Europese landen. Ze verzamelden daar mestmonsters van meer dan 9.000 dieren. Daaruit blijkt dat de hoeveelheid en het type resistentiegenen aanwezig in de darmen verschillen per diersoort en land. Dit is een afspiegeling van het verschil in de mate van het antibioticumgebruik per diersoort en land.

Relevant voor de mens

In de darmen van varkens komt meer resistentie voor dan in die van kuikens, terwijl bij kuikens weer meer verschillende resistentiegenen voorkomen. De uitkomsten van het onderzoek is niet alleen relevant voor dieren, maar ook voor mensen, omdat mensen via voedsel aan resistentiegenen worden blootgesteld. Dat schrijven de wetenschappers in hun publicatie.

De onderzoekers kozen voor een nieuwe aanpak om resistentie te meten. Ze verzamelden informatie via het DNA van de mest van de dieren. Deze informatie codeert voor antimicrobiële resistentie in de totale bacteriële gemeenschap van de darm. Dit resistoom omvat alle resistentiegenen die aanwezig zijn in de darm.

Internationale samenwerking

De publicatie in Nature Microbiology is een van de uitkomsten van een internationale samenwerking in het Europese project ‘Ecology from Farm to Fork Of microbial drug Resistance and Transmission’ (EFFORT). Het project heeft als doel het bestuderen van de complexe epidemiologie en ecologie van antimicrobiële resistentie en de interacties tussen bacteriën in dieren, de voedselketen en het milieu. .

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer