%27Konijn+is+duurzaam%2C+gezond+en+luxe+stukje+vlees%27
Interview
© Dick van Doorn

'Konijn is duurzaam, gezond en luxe stukje vlees'

De konijnenhouderij is de kleinste vakgroep bij LTO Nederland, maar heeft met 90 procent van de aangesloten bedrijven een groot draagvlak. En de vakgroep is vooruitstrevend, zegt voorzitter Arie Kool in deze aflevering van de serie LTO Bestuurders.

Met zijn 25 jaar is konijnenhouder Kool veruit de jongste vakgroepvoorzitter bij LTO Nederland. 'Je praat, denkt en beslist mee. Dat trekt mij.' Hij stapte in 2011 in het bedrijf van zijn vader en moeder in Leerbroek (Zuid-Holland), een van de grotere konijnenhouderijen in Nederland. Maar omvang vindt Kool niet relevant. 'De vraag is dan: ben je een grote of een kleine boer? Dat doet er niet toe.'

Reductie is mooi, maar het moet niet ten koste gaan van dieren

Arie Kool, voorzitter LTO-vakgroep Konijnenhouderij

Hoe staat de konijnenhouderij ervoor?

'De sector is relatief klein. In Nederland zijn 45 professionele konijnenhouders met zo'n 45.000 voedsters. Net als in de andere sectoren zien we ondernemers die op leeftijd zijn, geen opvolger hebben en stoppen.

'Verder staan we er op belangrijke thema's goed voor. We mogen trots zijn op wat we op het gebied van dierenwelzijn hebben neergezet. Daarmee lopen we voorop in Europa, ook qua wetgeving. Zelfs bovenwettelijk, omdat de markt daarom heeft gevraagd.'

Welke slagen zijn er dan zoal gemaakt?

'In drie jaar tijd is zo'n 65 procent van de konijnhouders omgeschakeld naar parkhuisvesting voor vleeskonijnen. Als de markt dat vraagt en daarvoor betaalt, kun je het ook produceren.

'De parkhokken zijn aan de bovenkant open en hebben meer ruimte per dier: 800 vierkante centimeter per konijn. Ook is het hok groter, zodat de konijnen erin kunnen rennen en hebben de hokken diverse speeltjes om de dieren bezig te houden.'

En op het gebied van antibiotica?

'Ook daar hebben we in korte tijd rap een forse reductie laten zien. Tussen 2011 en 2016 is het antibioticagebruik in onze sector met 70 procent verminderd. Het nog verder reduceren van het aantal dierdagdoseringen (DDD) wordt een hele uitdaging.

'Iedereen wil natuurlijk gezonde en sterke dieren met weinig antibioticagebruik. Maar je werkt met levende dieren en je hebt te maken met de natuur, dus ook ziektes. Daarom zetten we in op een gebalanceerd antibioticagebruik waarbij de diergezondheid niet in gevaar komt. Reductie is mooi, maar het moet niet ten koste gaan van dieren.'

Is er markt voor konijnenvlees?

'Ik denk dat de consument steeds vaker wil betalen voor konijnen die een goed leven hebben gehad. Daar liggen kansen; konijn is tenslotte een duurzaam, gezond en luxe stukje vlees. Wat ook helpt, is als alle supermarkten echte parkkonijnen in de schappen leggen, die aantoonbaar en onafhankelijk zijn gecertificeerd. En geen 'parkkonijnen' uit China waarvan de certificering niet duidelijk is.'

Voelen jullie dan ook de maatschappelijke druk?

'Als konijnhouders voelen we ons verantwoordelijk voor wat we produceren. En dat doen we goed. Het merendeel van de mensen ziet ook in dat we die verantwoordelijkheid nemen.

'Toch is er klein clubje dat tegen alles is, maar wel veel stampij maakt. Dat zijn veganisten, die als enige doel hebben dat iedereen veganist wordt. Ze hebben ook bij mij aan de poort gedemonstreerd vorig jaar. Met hen valt niet te praten. Ze gunnen je geen keuze en willen alleen hun visie doordrukken.'

Vreest u niet dat de kwestie gaat polariseren?

'Als je vlees eet, wordt daar een dier voor geslacht. Of dat nou een varken, kip, koe of konijn is, het zijn allemaal dieren. We zijn geen konijnenland, maar vanuit de traditie wordt hier wel konijn gegeten. Verder staat als een paal boven water dat als je dieren houdt die worden geslacht, je goed voor die dieren zorgt, zodat ze een goed leven hebben gehad. Dan is er niets op tegen een stuk vlees te eten.'

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer