Verdere+daling+antibioticagebruik+veehouderij
Nieuws
© Twan Wiermans

Verdere daling antibioticagebruik veehouderij

Het antibioticumgebruik bij landbouwhuisdieren nam ook in 2017 verder af. Dat blijkt uit het jaaroverzicht antibioticagebruik in de veehouderij in 2017 van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa). Vooral kalkoenenhouders maakten een slag.

Op basis van de dierdagdagdoseringen ging het antibioticagebruik in de kalkoenhouderij met 23,7 procent ten opzichte van vorig jaar omlaag. Ook de vleeskuikensector (min 7,8 procent), de kalversector (min 3,6 procent) en de varkenssector (min 1,9 procent) wisten het gebruik van antibiotica verder terug te dringen.

Het antibioticumgebruik in de rundveesector stijgt licht: in de melkveehouderij met 1,5 procent, bij vleesvee met 2,7 procent. De oorzaak is niet duidelijk, het kan gaan om een natuurlijke variatie.

Derde keuze

Het gebruik van derde keuze middelen, de 3e en 4e generatie antibiotica, is in alle sectoren in 2017 opnieuw zeer laag.

Op basis van verkochte kilogrammen antibiotica bedraagt in 2017 de reductie van antibioticumgebruik 63,4 procent ten opzichte van 2009. In 2016 was dat 64,4 procent. Het streven van de overheid is een reductie van 70 procent ten opzichte van 2019.

Benchmarkwaarde

SDa gaat werken werken met een nieuwe benchmarkwaarde en -systematiek. Dit om het antibioticagebruik in een aantal sectoren nog verder omlaag te krijgen.

Er wordt niet meer gewerkt met streef- signalerings- en actiegebieden (groen, oranje en rood) maar er komt één benchmarkwaarde per sector. Voor de rundveesector, twee van de drie categorieën van de varkenssector en voor de vleeskuikensector komt een benchmarkwaarde voor 'aanvaardbaar gebruik'. Voor sectoren waar zich nog geen aanvaardbaar niveau in het gebruik aftekent, heeft de SDa voorlopige benchmarkwaarden vastgesteld.

De dierdagdoseringen (DDD) zijn vastgesteld op 6 DDD bij melkvee, 8 DDD bij vleeskuikens, 2 DDD voor vlees- en opfokdieren en 5 DDD voor varkens. Dit betekent een aanscherping voor de vleesvarkens (van 10 naar 5) en de vleeskuikens (van 15 naar 8).

Een bedrijf dat een antibioticumgebruik heeft boven de benchmarkwaarde, moet actie ondernemen om tot een gebruik te komen dat voor de betreffende diercategorie aanvaardbaar is.

Aanzienlijke inspanning

De introductie en aanscherping van nieuwe benchmarkwaarden en -systematiek zal volgens de Autoriteit van veel dierhouderijen en haar dierenartsen een aanzienlijke inspanning vragen. Bedrijven die voorheen in het signalerings- of zelfs in het streefgebied zaten, zien zich thans in het actiegebied geplaatst.

Het bestuur van SDa pleit dan ook voor een duidelijke overgangsperiode en een geleidelijke afbouw van de huidige benchmarkwaarden en -systematiek

Nu er in de afgelopen jaren al zo veel goeds bereikt is, moeten er voor gewaakt worden dat de afronding naar een duurzaam en meer genormaliseerd gebruik van antibiotica in de dierhouderij, niet gepaard gaat met teleurstelling en frustratie, waardoor de bereidheid om mee te werken kleiner wordt', aldus SDa.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer