Verlaging antibioticagebruik eist andere aanpak S. suis

ForFarmers, Trouw en Boehringer Ingelheim kondigden deze week een grootschalig onderzoek aan naar Streptococcus suis (S. suis), bacteriën die vooral bij gespeende biggen schade aanrichten en worden bestreden met antibiotica. Vijf vragen over streptokokken.

Verlaging+antibioticagebruik+eist+andere+aanpak+S%2E+suis
© Archieffoto Marcel Bekken


Wat zijn streptokokken?

Streptokokken zijn een van meeste voorkomende bacteriën bij varkens. De bekendste soort bij varkens is S. suis en komt op meer dan 95 procent van de bedrijven voor. Van deze soort zijn minimaal 35 verschillende serotypes bekend.

In Nederland is serotype 9 het belangrijkst. Uit onderzoek blijkt dat daarvan twee varianten voorkomen. Een nog lopend onderzoek moet uitwijzen of er verschil in virulentie is tussen beide varianten.

Waarom zoveel aandacht voor S. suis?

Problemen met streptokokken doen zich met name voor rond het spenen. S. suis richt grote schade aan bij gespeende biggen door hersenvliesontsteking, gewrichtsontsteking en bloedvergiftiging.

Daarnaast gelden streptokokken als een zoönose. De mens kan er ziek van worden en het varken geldt als belangrijkste reservoir.

Daarom heeft 1Health4Food (1H4F) de integrale aanpak van preventie en bestrijding van S.suis hoog in het vaandel. Omdat het antibioticagebruik verder omlaag moet, zijn andere maatregelen nodig om een S. suis-infectie te bestrijden.

Hoe kan een infectie worden voorkomen?

Door de belangrijkste risicofactoren te verminderen. Dat betekent: geen dieren aankopen van een 'nieuw' bedrijf, zorgen voor goede biestvoorziening, niet te veel overleggen en goede hygiëne realiseren in stallen, bij ingrepen en bezoekers.

Ook is het belangrijk om ruwe vloeren te voorkomen, zodat streptokokken het lichaam niet kunnen binnendringen via huidbeschadigingen. Daarnaast is het raadzaam het mengen en verplaatsen zoveel mogelijk te voorkomen, te zorgen voor een goed stalklimaat en overbezetting te voorkomen.

Wat beogen

ForFarmers en Trouw willen achterhalen op welk moment de afweerstoffen die de big via de biest heeft gekregen zijn uitgewerkt.

Vervolgens is de vraag hoe de big vanaf dat moment bescherming kan worden geboden tegen streptokokken, via de melk dan wel biggenvoeding. Het onderzoek vindt plaats onder auspiciën van 1H4F.

En

Dit bedrijf onderzoekt het effect van vaccinatie tegen een virale infectie (PRRS-virus) op het optreden van streptokokkeninfecties. Het is bekend dat een PRRS-infectie de afweer van biggen verandert. Hierdoor lijken biggen gevoeliger te worden voor streptokokken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer