Vanaf+woensdag+geen+beregening+overdag+in+Rivierenland
Nieuws
© Koen van Wijk

Vanaf woensdag geen beregening overdag in Rivierenland

Vanwege de aanhoudende droogte geldt vanaf woensdag in het gehele Gelderse rivierengebied overdag een beregeningsverbod met oppervlaktewater.

Waterschap Rivierenland stelt in het werkgebied een beregeningsverbod in tussen 09.00 en 18.00 uur. Tegelijk haalt het waterschap alles uit de kast om water van de grote rivieren in het gebied te brengen en te houden.

Dankzij de grote rivieren was er nog lang voldoende water, maar door de aanhoudende droogte, hitte en beregenen wordt de vraag naar water nu groter dan het waterschap kan aanvoeren. Met de maatregelen wil het waterschap spaarzaam omgaan met het nog beschikbare water en het zo efficiënt mogelijk verdelen.

Beregeningsverbod

Het 'beregeningsverbod met oppervlaktewater' betekent dat niemand overdag met oppervlaktewater agrarische grond of tuinen mag beregenen. Op overtreding staat een boete.

Omdat overdag veel water verdampt kan het waterschap 's nachts de sloten weer op peil brengen. Daartoe pompt het waterschap met extra materieel vanaf de rivieren water in het gebied. Op sommige plaatsen gebeurt dat voor het eerst sinds 1976.

Droge sloten

Met stuwen en gemalen probeert het waterschap het waterpeil hoog te houden. In hoger gelegen gebieden, zoals de oeverwallen langs de grote rivieren, komen sloten droog te staan. Dat is gebruikelijk in de zomer, stelt Rivierenland.

In het gehele werkgebied laat

het waterschap extra water in vanaf de grote rivieren. Dat gebeurt met extra pompen en door de provincie te verzoeken spaarzaam te schutten in sluizen.

Onderstaande kaart toont de beregeningsverboden die tot nu toe zijn ingesteld (voor het laatst bijgewerkt op 25 juli).

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer