Neerslagtekort+gaat+naar+nieuw+record
Nieuws
© Twan Wiermans

Neerslagtekort gaat naar nieuw record

Het landelijke neerslagtekort in Nederland is nu 251 millimeter. Binnen enkele dagen zal het zelfs groter zijn dan eind juli in de droge zomer van 1976.

De berekeningen van het KNMI, gebaseerd op dertien weerstations verdeeld over het hele land, voorspellen voor de komende week een verdere toename van het neerslagtekort tot 260 of 270 millimeter. De vijftiendaagse verwachting komt zelfs uit op 289 millimeter.

De zomer van 2018 gaat daarmee records breken. Nog deze week zal het neerslagtekort hoger zijn dan op dezelfde datum in de zomer van 1976. Dat jaar liep het tekort uiteindelijk op tot ruim 350 millimeter eind augustus.

Het overschrijden van een neerslagtekort van 250 millimeter, betekent dat de brede weersverzekering droogteschade gaat vergoeden. Bij AgriVer en bij Verenigte Hagel meldden zich de afgelopen weken al tientallen verzekerden die een beroep willen doen op de droogteclausule in de brede weersverzekering.

Rijn verder gezakt

De aanvoer van water door de grote rivieren is laag. Bij Lobith bereikte de Rijn dinsdag een nieuwe dieptepunt met een aanvoer van ongeveer 1.050 kubieke meter per seconde. Eind vorige week was dat nog 1.100 kubieke meter.

De prognose luidt dat de stand van de Rijn de komende dagen niet verder daalt, eerder is een lichte stijging te verwachten. In Zuid-Duitsland heeft het vorige week plaatselijk flink geregend, dat water komt nu richting Nederland.

In Keulen is het peil van de Rijn stabiel tot iets stijgend, ook in Lobith zal dat de komende dagen het geval zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer