%27Droogte+vaak+prima+voor+akkerbouw%27
Achtergrond
© Haijo Dodde

'Droogte vaak prima voor akkerbouw'

Akkerbouwer Jaap Haanstra vindt de droogte van dit seizoen sterk vergelijkbaar met de situatie in de zomer van 1976. Dat was volgens hem overigens financieel een uitstekend jaar.

'We draaien op ons bedrijf met twee beregeningshaspels vrijwel continu in de aardappelen en de uien', vertelt Jaap Haanstra. 'De aardappelen beregenen we nu voor de zesde keer met steeds 15 tot 20 millimeter per beurt.'

Haanstra heeft samen met zijn zoons een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder. Als hij kijkt hoe de meeste gewassen er bijstaan, dan ziet de ervaren akkerbouwer duidelijke vergelijkingen met 1976, maar ook met het jaar 1986.

• Lees ook: Landbouw zucht onder extreem droge zomer

'In 1976 bleef het droog en oogstten we uiteindelijk veel minder kilo's, ook omdat beregenen nauwelijks nog mogelijk was. In 1986 kregen we vanaf eind juli voldoende neerslag en vielen de opbrengsten uiteindelijk mee.'

Komende periode cruciaal

De komende periode bepaalt het effect van de droogte op de markt, stelt Haanstra. 'Als de droogte ook in augustus aanhoudt, dan zal het aanbod van aardappelen en uien serieus kleiner zijn.'

Haanstra wijst erop dat droge jaren meestal niet de slechtste jaren zijn voor akkerbouwers. 'In 1976 was de financiële opbrengst van een hectare aardappelen genoeg om een Mercedes van te kopen. Nu zijn er meer contracten en zal de markt niet zo extreem reageren. Maar wie weet wat er mogelijk is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer