%27Droogteschade+zonder+hogere+prijzen%27
Nieuws
© Han Reindsen

'Droogteschade zonder hogere prijzen'

'Op de niet-beregende percelen bieten en zetmeelaardappelen houd ik rekening met 25 tot 50 procent droogteschade. Een hogere prijs zit er bij deze gewassen niet in', zegt Alko Tolner in Grolloo.

De Drentse akkerbouwer heeft een beregeningshaspel waarmee hij 30 à 35 hectare zetmeelaardappelen goed kan beregenen. 'Ik kom met het beregenen niet rond. Je kunt beter een aantal percelen goed beregenen, dan alles nat houden. Maar ook beregende percelen gaan achteruit. Het is de hele week boven de 30 graden en daar is een aardappelplant niet voor gemaakt.'

De bieten krijgen geen hulp van de beregeningshaspel. 'Tot midden deze week waren de slapende bieten elke morgen weer wakker. Op het oog lijkt het 's morgens nog heel wat, als je er met de auto maar snel genoeg langsrijdt. Als je in het gewas kijkt, zie je dat veel blad plat ligt.'

Opbrengstschade

Tot begin deze week stond Tolner versteld van de weerbaarheid van de gewassen. 'De droogte van deze week zorgt in combinatie met de hitte zeker voor opbrengstschade. Hoeveel is lastig te zeggen. De vraag is of de gewassen nog de kans krijgen om zich te herstellen.'

Akkerbouwers met suikerbieten en zetmeelaardappelen hebben te maken met relatief vaste prijzen. Dat geldt ook voor brouwgerst. Dinsdag is Tolner met de oogst van brouwgerst begonnen. Op basis van ervaringen van collega's verwacht hij 5,5 tot 7 ton per hectare. 'Gezien het droge weer, valt dat niet tegen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer