Extra loket geschillen rentederivaten

LTO Nederland vindt het een goede zaak dat kleine bedrijven die een geschil hebben met hun bank over rentederivaten, hiervoor straks terecht kunnen bij het klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid).

Extra+loket+geschillen+rentederivaten
© Treasury

De banken pakken hiermee hun verantwoordelijkheid op, stelt LTO Nederland. Op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) opent met het Kifid op 26 januari 2015 een tijdelijk loket voor de behandeling van geschillen tussen kleine bedrijven en banken over rentederivaten.

Het is een extra loket voor ondernemers die er met hun bank niet uitkomen en voor wie de gang naar de rechter een te hoge drempel is.

Land- en tuinbouw

Het reglement voor dit nieuwe loket is in opdracht van NVB vastgesteld. MKB en LTO hebben hierover afgestemd om deze dienstverlening ook voor de land- en tuinbouw passend te krijgen.

Het Kifid-loket staat open voor kleine bedrijven volgens de definitie van de Europese Commissie: minder dan vijftig werknemers en een omzet of balanstotaal van maximaal 10 miljoen euro.

Klachtenprocedure

Deze groep kan bij het loket terecht als zij de klachtenprocedure bij de bank hebben doorlopen. Net als voor consumenten geldt ook hier dat het Kifid klachten behandelt waarvan de claim niet hoger is dan 1 miljoen euro.

Banken dragen de kosten voor dit loket. Wel wordt ondernemers een bijdrage van 500 euro gevraagd in de kosten voor de behandeling van het geschil en 1000 euro bij een hoger beroep. Wordt de ondernemer in het gelijk gesteld, dan ontvangt hij dit bedrag terug.

Herbeoordeling

Banken werken op dit moment in nauw overleg met de AFM aan een herbeoordeling van de lopende rentederivaten in het mkb. Hierbij wordt bekeken of het product passend is voor de klant en of de dienstverlening en informatieverstrekking bij afsluiten van het derivaat juist zijn geweest.

Deze herbeoordeling zal in de zomer van 2015 zijn afgerond. Waar een probleem wordt geconstateerd, zal de bank een oplossing bieden aan de betreffende klant.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer